Анализа вести „Процурели извештај Бундесвера: Немачка се припрема за рат са Русијом“

Новембар 2022.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Процурели извештај Бундесвера: Немачка се припрема за рат са Русијом

https://rt.rs/news/6332-nemacka-se-sprema-za-rat-sa-rusijom/

Руски државни медији Russia Today (РТ) почео је 15. новембра са радом у Србији. Иако се ради о руској државној телевизији, у Србији је за почетак покренут само Интернет портал. Како је најављено, оснивање телевизије очекује се до 2024. године.

Тада је главна и одговорна уредница РТ Елена Милинчић, ћерка главне уреднице руског Спутника у Србији, рекла да ће становницима региона отварањем овог медија на српском бити доступна „потпунија слика савременог света“. „Постати део медијског простора Балкана за нас је велики изазов. Спремни смо за то“, рекла је она.

Са почетком рата у Украјини државе чланице Европске уније забраниле су емитовање програма РТ-у. У одлуци ЕУ наводи се да је РТ под „сталном директном или индиректном контролом власти у Русији и представља инструмент од суштинске важности у подстицању и подршци војној агресији на Украјину, као и за дестабилизацију суседних земаља“.

Још је у јулу на прве најаве да би Russia Today могао да дође у Србију Европска унија поручила је да се од Србије као земље кандидата за чланство очекује постепено усклађивање са спољном и безбедносном политиком Европске уније и њеним одлукама. „РТ је део инструментаријума пропаганде и дезинформација Русије са којом Кремљ допуњује своју илегалну агресију против Украјине и убијања Украјинаца“, саопштено је тада из ЕУ.

Без обзира на европске санкције, Russia Today је ипак започео рад у Србији. Свој рад почели су поруком „Косово је Србија“. Већ у првим текстовима овог медија на српском може се уочити јасан антизападни, односно проруски сентимент, лишен објективног приступа у извештавању о дешавањима у рату у Украјини.

Тако се већ 17. новембра појављује текст „Процурели извештај Бундесвера: Немачка се припрема за рат са Русијом“. РТ се у тексту позива на писања немачког листа „Шпигл“ који је објавио документ у којем начелник немачког генералштаба позива на „ремонт“ немачке војске, због претње од отвореног сукоба НАТО и Русије.

„Врх немачке војске сматра да је неопходна суштинска реорганизација Бундесвера због стрепње да је директан сукоб са Русијом на источном боку НАТО-а поново постао могућ и да Немачка мора бити спрема да реагује и без помоћи САД“, пише Russia Today, позивајући се на писање немачког Шпигла.

Међутим, Russia Today тек у другој половини текста преноси да је циљ документа реорганизације постојећих војних капацитета, па се тако предлаже повлачење војника из појединих мисија УН попут оне у Малију. У документу немачког генералштаба полази се од става да због тренутне ситуације у Украјини и „евентуалних напада на чланице НАТО-а“, требало би мисије у иностранству да буду много мање важне.

„Мисије у иностранству у будућности треба да буду мање важне, јер је сада много важније да се одврати напади на Немачку и чланице НАТО-а“, преноси Шпигл.

Иако Russia Today преноси писања Шпигла, доминантан наратив у тексту је да ће Немачка напасти Русију и да је то разлог прегруписања унутар немачке војске.

Аутор: Софија Поповић