Анализа вести “Прохујало са Бајденом”

Мај 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Прохујало са Бајденом

https://magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=544&cl=03

У недељи у којој су у Србији забележена два масовна убиства велика већина свих осталих вести је пала у други план. Током овог периода тешке туге и збуњености у српској јавности, као и званичних дана жалости, у медијима које пратимо истакли су се чланци за озбиљним анти-западним наративима међу којима има и оних који су за несрећу која се догодила у Србији оптуживали западне медије и културу као главне промотере насиља, нарочито акционе филмове и компјутерске игре. Из пијетета према жртвама и личних проблема да се носимо са оваквом ситуацијом не желимо да анализирамо такве чланке већ ћемо се посветити чланку објављеном пре поменуте трагедије који обилује анти-западним наративима и лажним информацијама.

Ради се о тексту који је потписао Владимир Молоток, објављеном на порталу Магазина Таблоид, под насловом „Прохујало са Бајденом“. Већ у првим редовима текста могу се видети очигледне дезинформације, а које су дубоко укорењене у једном делу српске популације, која у бившем америчком председнику Доналду Трампу види јединог искреног америчког пријатеља Србије.

„Доласком Џозефа Бајдена на власт, као експонента Дубоке државе, након бруталне крађе избора, Сједињене Државе су почеле да тону у злочине, насиље… Опасна група зликоваца решила је да помори свет. Да остави само ’златну милијарду’ на планети. Кренули су са епидемијама, насиљем, убиствима, продајом вакцина које су усмртиле милионе људи. Срећом укљуљкани у својој моћи и лажима, ударили су на јачег од себе. Кренули су да униште Руску Федерацију“, пише Таблоид.

Већ у овом пасусу виде се лажни наративи о томе да су САД покренуле корону како би смањиле број људи на планети, да су након тога додатно желели да смање број становника продајом вакцина, што се на крају завршава нападом на Русију чиме Бела кућа жели да се изолује од Русије, „да им рециклира историју, пљује на њихову веру, културу“. Након Русије, Таблоид пише да је на реду Кина.

Текст садржи и конкретне лажне информације попут дела текста у ком се наводи да је у САД „дубока држава поклопила тужилаштво и судове“.

„Председников син Хантер је јавно оптужен за милионске пљачке у Украјини, за финансирање био лабораторија, за врло тешке криминалне преступе. И моралне. Да се дрогира, да живи са женом свог покојног брата Боа! Бајденова ћерка оптужила је оца да је морала да се заједно купа са њим до своје 20. године!“, пише Таблоид.

Након лажних наратива који приказују Америку као светског полицајца, на чијем челу је Бајден који се у тексту описује као „опасан лудак“, аутор прелази на анализу утицаја САД-а у Србији. Таблоид описује америчког амбасадора у Србији, као „пулена Медлин Олбрајт“ који „не трепнувши, даје савете младима Србије“.

„Хил саветује младе људе да историју оставе историчарима, мржњу негативним људима, а уместо тога траже посао у америчким компанијама“, пише Таблоид. На исту изјаву реферисао се и портал Србин инфо нешто раније, такође уз оцену да амерички амбасадор саветује младе у Србији да забораве историју.

Таблоид оцењује да је Хил човек без имало стида, долази из државе која је Србију бомбардовала, отела део територије, опљачкала јавна предузећа на Косову, потом српску Дуванску индустрију, Железару у Смедереву, блати српску историју, отима српске цркве.

„Позива нас да радимо у америчким компанијама! Којим? Новац у буџет Србије уплаћују НИС и сва руска предузећа. Од тога и живимо. Срећом што Хил и његови нису више способни да нас бомбардују. Могу само да нам пљуну под прозор!“, закључује Таблоид.

Иако је у изјави на коју се позива Таблоид, амбасадор САД позвао младе људе да остану у Србији како би се обезбедила добра перспектива за њихову будућност, и да је потребно да се на ту будућност фокусирају више него на прошлост обојену етничким сукобима, портал користи ту као доказ за најприсутније антизападне наративе. Од тога да нас је Америка опљачкала, до тога да су Руси највећи инвеститори у Србији.

Према званичним подацима Народне банке Србије и Завода за статистику, у последњих једанаест година 63% од укупног броја страних директних инвестиција у Србији, дошло је од стране компанија са седиштем у Европској унији, а чак ¾ свеукупних страних инвестиција долази из ЕУ, САД и Швајцарске. Према подацима из 2021. године, док је ЕУ највећи трговински партнер са 30.28 милијарди евра размене, размена са Русијом била је свега 2.37 милијарди евра.

Аутор: Софија Поповић