Анализа вести: „ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НА МИНХЕНСКОЈ БЕЗБЕДНОСНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ: Са Борељом данас о Косову и Метохији”

Фебруар 2024.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НА МИНХЕНСКОЈ БЕЗБЕДНОСНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ: Са Борељом данас о Косову и Метохији

https://www.politika.rs/sr/clanak/599819/Sa-Boreljom-danas-o-Kosovu-i-Metohiji

Председник Србије, Александар Вучић, је учествовао на 60. Минхенском безбедносном форуму, водећем светском форуму о међународној безбедносној политици, на коме се окупило око 500 учесника. Том приликом председник је разговарао са свим релевантним актерима о безбедности Републике Србије, Косову, али и о изборима који су се одржали 17. децембра 2023.

О преговорима са ЕБРД

Председник је такође имао састанке и са представницима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), где је захтевао додатна средства за изградњу локалних и регионалних путева. С обзиром на то да ЕБРД пружа новчану помоћ Србији на бројним пројектима, председник је поручио да „они знају да кад сарађују са Србијом нема проблема, јер враћамо новац, повећавамо плате и стандард“. Истина је да су се плате повећале, ако узмемо у обзир просечну плату у Србији, међутим медијална зарада која боље осликава социо-економску ситуацију у држави и даље није на задовољавајућем нивоу. Ако узмемо у обзир инфлацију и енормно повећање цена, Србија се није ни приближила стандарду европских земаља. Како преноси Политика, Вучић је захтевао 200 милиона од Европске банке за обнову и развој, како би се покренула модернизација Србије, инфраструктурни пројекти, али и улагања у ИКТ сектор и вештачку интелигенцију.

О укидању динара на Косову

Када је у питању новонастала ситуација на Косову, односно укидање динара од стране приштинских власти, Вучић је приметио да нико није задовољан потезом Приштине, као и да је чуо да је Британија упутила оштро писмо приштинским властима. Укидање динара на Косову је тренутно горући безбедносни проблем, те је било за очекивати да председник Републике Србије води преговоре по том питању на водећој безбедносној конференцији, или да макар грађане обавести о исходу тих преговора. Уместо тога, Вучић је грађанима поручио: „Нисам од оних који би вам саопштавао велике вести док не будемо имали нешто и не будемо могли да покажемо нешто нашем народу да смо успели да урадимо“. Ова изјава једино имплицира да се преговори нису ни догодили или да су прошли безуспешно.

Председник се запитао зашто је неком такав потез био потребан и зашто неко жели да провоцира. „Нисам сигуран да су добар пут изабрали, али свакако је то веома тешко за нас. Пре свега тешко за наш народ на Косову и Метохији“, преноси Телеграф. Свима је јасно да се грађани Србије на Северу Косова налазе у јако тешкој ситуацији, али није јасно које је решење овог проблема, с обзиром на то да га председник није утврдио на Минхенској конференцији.

О сарадњи са Немачком

Непосредно пре сусрета са немачким политичарима, Вучић је изјавио да очекује да ће имати оштрији став према Београду и да не очекује да ће нас они разумети, или да ће променити став. Не треба заборавити да је „Савезна Република Немачка од 2000. године издвојила 2 милијарде евра за Србију кроз директну помоћ, као и кроз фондове ЕУ, што представља највећи појединачни износ развојне помоћи коју је било која држава дала Србији“, како се наводи на сајту Немачкасарадња.рс. Осим тога треба имати на уму да је Немачка подржавала помирење и решење косовског питања кроз разне пројекте и директно посредовање у преговорима.

Изборне нерегуларности у Србији

Подсећамо да је почетком месеца Европски парламент изгласао резолуцију којом се тражи међународна истрага о наводним нерегуларностима на изборима у Србији, као и суспензију европских фондова, уколико се докаже да су власти биле директно умешане у превару бирача. Власти у Србији, укључујући и премијерку, су изразиле отпор и негодовање поводом поменуте резолуције, а Вучић се дотакао овог питања у разговорима са новинарима у Минхену, где је критиковао опозицију. „Они хоће да укину закон и да кажу да је то њихов морал“, поручио је председник. У сваком случају, уколико је председник у праву када каже да су ови избори протекли без икаквих неправилности и у најбољем реду, нема разлога за бригу поводом међународне истраге.

О изјави председника Хрватске

У међувремену је председник имао расправу са хрватским председником, Зораном Милановићем који је поручио да Србија води купусарску политику у контексту истовремене проруске и проевропске политике. Вучић из Минхена није пропустио да одговори Милановићу: „Купусарска политика – одлична политика. Ми волимо купус, волимо да једемо, имамо врхунски купус у Футогу, па добро, има још мало да сачека, кад дође сезона футошког купуса, послаћу му главицу купуса да види да је то једна права и врхунска политика. Дај Боже да и они такву воде“, како преноси Н1. Пошто грађани нису обавештени о садржају и исходу преговора из Минхена, видимо да су ипак имали прилику да чују јефтине „политичке“ доскочице.

Председник је након повратка из Минхена, рекао да је задовољан како смо прошли и да ускоро очекује преговоре са Бриселом око Косова. Председник „Вучић каже да и даље не постоји решење за укидање динара на Косову и Метохији, те да ће обавестити јавност када буде постојало“, како преноси Курир.

Аутор: Наташа Станојевић