Анализа вести: „Председник Вучић: Запад забринут због напретка руске војске врши притисак на Србију“

Март 2024.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Председник Вучић: Запад забринут због напретка руске војске врши притисак на Србију

https://www.politika.rs/scc/clanak/606565/UZIVO-Predsednik-Vucic-se-obraca-narodu-video

У једном од својих свакодневних обраћања, председник Србије Александар Вучић, како пише београдска Политика, говорио је о „темама од највећег националног и државног значаја“. Своје обраћање председник је почео тврдњом да српски народ плаћа високу цену због свеопште ситуације у свету и да је за Србију најважније питање „свега што се догађа као и потенцијално чланство тзв. Косова у Савету Европе“. Обраћање је пуно антизападних наратива који доминирају и у српским медијима.

Вучић чланство Косова у СЕ, што није новост и на шта је усмено пристао прихватањем споразума у Охриду, види као „притисак на српски народ због војне неутралности, односа према сукобу у Украјини и трећи разлог је тај што западне земље осећају велики притисак због напретка руских снага и несигурности око окончања рата у Украјини“. Према Вучићевим речима, Запад је додатно оптерећен тиме што се Москва позива на косовски преседан. Вучић иронично каже да су Приштину казнили тиме што хоће да их пусте у Савет Европе.

Оно што председник Србије није рекао да је пут Косова у СЕ неизвестан и може да потраје, јер Приштина није испунила сва три неопходна критеријума. Оно што такође није рекао је да се чланом 4 Охридским споразумом Србија обавезала да се неће противити чланству Косова ни у једној међународној организацији.

Са теме чланства Косова у Савету Европе, председник Србије се осврнуо и на резолуцију УН-а о Сребреници. Према његовим речима, западне земље ће своју подршку Израелу у рату против већински муслиманских Палестинаца покушати да компензују преко Сребренице“. Председник је још рекао да је смисао такве резолуције још и укидање Републике Српске.

Председник се реферише на резолуције којом се 11. јул проглашава Међународним даном сећања на геноцид у Сребреници. У нацрту резолуције се тражи да се без резерве осуди свако порицање геноцида у Сребреници и подстичу се чланице УН-а да сачувају утврђене чињенице и кроз своје образовне системе развију одговарајуће програме, како би се спречио ревизионизам и геноцид у будућности. Иницијатори резолуције су Немачка и Руанда, а мотив за резолуцију осим Сребренице је и геноцид у Руанди.

Иако се од раније знало да је усвајање овакве резолуције на дневном реду, власти у Републици Спрској и Србији су ово питање актуелизовале крајем марта. За председника Србије западне земље овом резолуцијом желе да доведу Србију у тешку ситуацију.

„Уз све те приче и бајке, наше је да кажемо јасно и недвосмислено шта је то што се збива и дешава. Имаћемо Запад против себе, као и значајан број исламских држава. Нема ствари која вас чини поноснијим од тога да на суверени и слободарски начин водите једну дивну земљу као што је Србија. Борићемо се, иако смо мали. Све ове силе су против нас“, рекао је Вучић ширећи добро укорењен наратив да су велике западне силе против мале Србије која жели да води слободарску и независну политику.

Десет дана касније председник Србије отпутовао је у Француску, која је подржала чланство Косова у СЕ, али и резолуцију о Сребреници. Током те посете председник Србије најавио је куповину француских борбених авиона – рафала.

Аутор: Софија Поповић