Анализа вести: „Пентагон запретио Американцима: Ако не дате паре Украјини слаћемо вашу децу у рат“

Децембар 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Пентагон запретио Американцима: Ако не дате паре Украјини слаћемо вашу децу у рат

https://nultatacka.rs/pentagon-zapretio-amerikancima-ako-ne-date-pare-ukrajini-slacemo-vasu-decu-u-rat/

У оквиру овонедељног издања, представљамо вам вест базирану на изјави америчког водитеља, Такера Карлсона, коју су пренели бројни про-руски портали изазивајући општу конфузију међу читаоцима. Главни наслов оријентисан је око реченице “послаћемо ваше синове, против Русије”, како и званично преноси Спутник, док су у сличном облику пренели и други портали.

Наиме, чланак Спутника директно преноси изјаву новинара, Такера Карлсона, који је наводно цитирао америчког Секретара одбране, Лојда Остина, да ће послати “синове, рођаке и ујаке” врховних америцких политичара, да ратују у Украјину уколико се не одобри помоћ намењена Украјини. Као по обичају, осим што се не наводи никакав извор, нити доказ да је то изречено, Спутник Секретара одбране такође назива Шефом Пентагона, што је нетачно. Скоро сваки део реченице представља дезинформације, од тога да нису пружени релевантни докази, нити извори, до тога да нису чак ни покушали да провере да ли је вест поуздана. То довољно говори о лежерности про-руских портала при креирању дезинформационог простора, и стварања конфузије.

Сада када смо утврдили ко би могао да буде главни протагониста ове дезинформације, долазимо до следећег корака, а то је рашчлањивање могућности овог маневра, о ком се говори. Дакле, на шта је тачно мислио Такер Карлсон, а успут и преносиоци ових вести, када су пренели вест да ће синови, рођаци и ујаци ратовати у Украјини? Можемо претпоставити да се ради о покушавају пласирања информација, да уколико се не пружи помоћ Украјини, Америка улази у рат са Русијом? Опет, слабо изводљив закључак, с обзиром да поред Сједињених Држава, цела Европа такође пружа помоћ Украјини. Да ли би то значило да ће свако ко пружа помоћ Украјини, пре или касније ступити у рат са Русијом? И, тако наилазимо на безброј нелогичности које су међусобно повезане јер сама вест нема апсолутно никаквог смисла. Једини успех ове дезинформације, чему примарно и служи, јесте да скрене пажњу са инвазије Русије на суверену државу, тако што ће се говорити о потенцијалним нападима других држава на Русију, креирајући жртву од иницијалног агресора.

Уз то, Спутник преноси и питање које је Илон Маск поставио Такеру, а у ком пита „да ли је то заиста истина?“ Карлсон даље узвраћа да је „све потврђено“. Опет, у овој потврди не постоји ниједан извор, нити доказ осим Карлсоновог твита.

Србин.инфо и Нулта Тачка су додатно зачинили ову причу интервјуом републиканца, Томаса Масија који је гостовао код Карлсона, где се опет цитира Карлсон који поставља питање, „Како би Вашингтон могао да пошаље још десетине милијарди љигавим олигарсима у Украјини сада када је читав подухват откривен као бесплодна, корумпирана и невероватно деструктивна катастрофа?“

Томас Маси је познат по противљењу пружања помоћи Украјини, те је одличан саговорник Карлсона. Међутим, чак иако је Карлсон поставио питање, и није изнео директну дезинформацију, опет можемо и само питање дефинисати као дезинформацију. И на његово питање, морамо такође одговорити питањима попут: Зашто је пружање помоћи сувереној држави против окупатора бесплодна радња? (како он наводи) Када се каже да је акција корумпирана, опет морамо изнети изворе или доказе за то, којих опет нема? Када се индиректно изнесе тврдња да је новац подељен украјинским олигарсима, мора се рећи којим то олигарсима? Колико је новца подељено истим, уколико полазимо од претпоставке да јесте?

Низ оваквих питања се може посложити, као и у првом делу текста где смо конкретно указали на редослед дезинформација које креирају про-руски портал.

Аутор: Ђорђе Терек