Анализа вести „Паклени ПЛАН Кремља?“

Јул 2022.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Паклени ПЛАН Кремља? Немачка обавештајна агенција ТВРДИ: Водећи људи Европе на удару

https://objektiv.rs/vest/1187058/pakleni-plan-kremlja-nemacka-obavestajna-agencija-tvrdi-vodeci-ljudi-evrope-na-udaru/

Пред нама је вест која се састоји од неколико различитих и међусобно неповезаних вести. Док су неке од њих тачне, друге су непроверљиве, а све заједно искоришћене су за креирање наратива о морално корумпираном Западу и доминантној надмоћи руског председника Владимира Путина који своју моћ успешно практикује и спроводи у политици западних земаља.

Вест најпре тврди да је немачка обавештајна агенција пресрела разговор Владимира Путина и Сергеја Лаврова у којем говоре у рушењу водећих људи Европе. Сам поднаслов каже следеће: „У неколико кратких секвенци Путин је Лаврову напоменуо да његови људи на терену већ темељно раде на рушењу „главних западних играча”. Вест даље наводи да су оставка британског премијера Бориса Џонсона на место председника владајуће Конзервативне странке,  скандал на журци владајуће партије у Берлину где је неколико жена пријавило да им је подметнута „дрога за силовање“, као и лош парламентарни резултат странке Емануела Макрона заправо све резултати успешног практиковања моћи председника Руске Федерације у срцу Европе.

„Обавештајна немачка агенција БНД сазнала је да иза рушења Бориса Џонсона, афере око спорне журке у Берлину, где је апострофиран и Олаф Шолц, као и око лошег парламентарног резултата Макронове центристичке странке стоји шеф Кремља.“ Вест се позива на наводни тајни разговор Путина и Лаврова који је БНД пресрела, међутим не упућује ни на један извор ка овом наводном догађају с краја прошле године. „Како је БНД сазнао Путин је у једном тајном разговору, пред крај прошле године, који су пресрели, који је водио с министром спољних послова Сергејом Лавровом, наговестио да припрема паклени план освете водећим људима Европе, због њихове улоге у слабљењу Русије и подржавању империјалистичке улоге САД.“

На жалост, поменути скандал са прославе владајуће Социјалдемократске странке јесте потресао Немачку и ширу јавност протеклих дана и истражни поступак о овом несрећном догађају је у току. Са друге стране, како портал BBC наводи, Борис Џонсон је већ дуго био на удару опозиције, као и представника своје Конзервативне партије због пораста трошкова живота, начина на који се земља борила против пандемије корона вируса, а нарочито након што су процурели снимци са приватних забава у Даунинг стриту у време када је на снази био карантин. Такође, до масовних оставки министара у Влади дошло је након повлачења са функције Криса Пинчера, заменика шефа посланичког клуба Конзервативне странке у доњем дому парламента. Све ово је узроковало подношење оставке премијера Велике Британије. Док ситуацију у Француској карактерише почетак рецесије, забринутост око снабдевања услед рата у Украјини што је довело до јачања и успона и левице и деснице, док су бирачи очигледно исказали незадовољство досадашњим радом центристичке партије Емануела Макрона.

„Телефонски разговор који је БНД пресрео улио је страх у кости јер је у неколико кратких секвенци Путин Лаврову напоменуо да његови људи на терену већ темељно раде на рушењу „главних западних играча”, који и не слуте шта их чека. БНД је о овом разговору обавестио кабинет Олафа Шолца, али они, очигледно, сматрајући да то Путин само „филозофира”, нису схватили озбиљно овај разговор.“ Говорећи о спорном телефонском разговору, аутор вести, користећи се тачним подацима, креира наратив у којем су политички токови у западним земљама заправо резултат пројектовања огромне моћи председника Русије Владимира Путина.

Аутор: Софија Поповић