Анализа вести „Одмах покрените украјинске интеграције!“

Јун 2022.

Задовољство нам је да вам, у оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација, представимо нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

„Одмах покрените украјинске интеграције! Нови захтев Запада Србији и Балкану на путу ка ЕУ“

https://rs.sputniknews.com/20220626/novi-zahtev-zapada-srbiji-i-balkanu-umesto-evropskih-odmah-pokrenite-ukrajinske-integracije-1139117102.html

 

Током Самита лидера Европске уније на крају француског председавања Унијом, лидери ЕУ донели су одлуку да државама тзв. Источног партнерства, Украјини и Молдавији, доделе статус кандидата за чланство у Европској унији. То је био повод за огранак руског државног медија у Србији, Спутник Србија, да објави чланак у ком наводи да је ЕУ пред државе региона ставила нови услов: „да згази сва права мањина, повампири нацизам и изазове рат против Русије“.

Чињеницу да ниједна држава Западног Балкана није направила формални напредак на свом путу ка ЕУ, чак ни оне попут Северне Македоније које су за корак напред испуниле услове, Спутник користи као наратив да су земље региона потлачене а да заузврат нису добиле ништа.

„Земље Западног Балкана, пре свих Северна Македонија и БиХ, које би прижељно да испуне све домаће задатке, мењале су имена држава, преписивале европске законе, наметале издиктиране европске стандарде, мимо воље и културолошке традиције својих грађана и – нису добиле ништа“.

Већ у првим пасусима Спутниковог текста, налазе се очигледне дезинформације попут ове да су македонске и босанске власти спроводиле европске реформе мимо воље својих грађана. Примера ради, без обзира на то што већ 17 година чекају на отварање преговора са ЕУ, преко 68% грађана подржава улазак Северне Македоније у ЕУ.

Портал Спутник Србија даље пише да ЕУ поставља нове услове за државе Западног Балкана, јер пример статуса кандидата Украјине показује да је „убијање цивила нови европски стандард“.

„Није довољно да мале потлачене државе из нашег окружења, свакодневно исказују љубав и лојалност према Америци, НАТО и сваковрсним интеграцијама да би се отворили статусни преговори ка учлањењу. Статус кандидата добија Украјина у којој је од 2014. године убијено око 14 хиљада руских цивила међу којима је око 500“.

Чланак даље, попут бројки убијених руских цивила за које не наводи изворе, каже и да је Украјина добила статус кандидата добија држава (Украјина) која је потпуно забранила употребу руског језика у школама, банкама, јавним службама, поштама продавницама.

Аутор наводи да ЕУ стандарди подржавају „неонацистичке наоружане банде, екстремистичке војске које ратују у славу фашистичког зла, све са истетовираним кукастим крстом на рамену и са хитлеровски испруженом руком“. У тексту се даље закључује и да је ЕУ дала статус кандидата држави која је у „гомили пепела“ и у којој је „суновраћен комплетан политички, правосудни, институционални и етички систем“.

Као закључак свега тога, Спутник пише да ЕУ нема ни вољу ни капацитете и геостратешке намере да се шири и јача и поставља питање да ли би Србија на такав пут „украјинских интеграција“ у ЕУ.

„Треба ли Србија, која је у Бриселу опет добила само пацке уместо похвала због напретка, можда да се угледа на свеукупне украјинске вредности како би отварала фамозне кластере и поглавља и тако прелазила препреке до ЕУ? Морамо ли поред санкција Русији, на које нас безуспешно приморавају, још да уђемо и у рат са том православном и братском силом?“.

Ово је само један од текстова које је Спутник током Самита ЕУ објављивао на тему европских интеграција Западног Балкана. Главни наратив је да ЕУ награђује оне земље које ратују и које су против Русије, па се намеће закључак и питање да ли Србији треба таква ЕУ уколико је услов да се пуца на Русе.

Државе чланице ЕУ дале су статус кандидата Украјини и Молдавији које су под снажним притисцима услед руске агресије. Ипак и Кијеву и Кишињеву поручено је да ће се даљи процес њихових европских интеграција заснивати „на заслугама“ и по правилима политике проширења. Објаснила је и да ће преговори почети тек онда када се спроведу потребне реформе, у области владавине права и борбе против корупције. То се међутим у тексту Спутника не спомиње.

Не спомиње се ни да Србија већ годинама слабо напредује на свом путу ка ЕУ, још и пре рата у Украјини, превасходно због лоших перформанси у области владавине права, демократије, функционисања институција.

Овај текст је написан у оквиру Регионалне иницијативе за борбу против дезинформација.