Анализа вести: „Обрт: Није Русија изолована, већ Запад“

Фебруар 2024.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Обрт: Није Русија изолована, већ Запад

https://www.novosti.rs/c/planeta/svet/1336522/obrt-nije-rusija-izolovana-vec-zapad

„Русија се не осећа изоловано у међународној арени због њеног текућег сукоба у Украјини захваљујући ставу такозваног Глобалног југа“, рекао је заменик изасланика Русије у УН, пишу Вечерње новости.

Текст су Вечерње новости преузеле са сајта руског државног медија у Србији, РТ Балкан, у ком наводи да је термин „Глобални југ“ доспео у први план након што многе земље у Африци, Азији и Латинској Америци нису подржале САД, Велику Британију и њихове савезнике у увођењу економских санкција Москви и обезбеђивању војне помоћи Кијеву.

„Неколико афричких земаља покренуло је мировну иницијативу прошле године у покушају да пронађе дипломатско решење за сукоб. Делегација афричких лидера планира да посети Русију и Украјину“, рекао је јужноафрички амбасадор у Русији, а преносе Новости.

За тврдњу да Русија није та која је изолована, већ Запад, портал не наводи нити један доказ, већ само изјаве руских државних званичника, попут заменика изасланика Русије у УН и министра спољних послова Сергеја Лаврова.

„Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је раније овог месеца напоменуо да су напори Запада да ’изолује Русију’ потпуно пропали и да Москва гради јаче односе са земљама Африке, Блиског истока, Азијско-пацифичког региона и другде“, рекао је Лавров.

У тексту се провлачи доминантан наратив руских државних званичника који постоји од почетка рата у Украјини, да санкције нису уродиле и да је Русија пронашла друге савезнике.  Русија је постала рекордер када је реч о броју уведених санкција за државу и појединце од стране западних земаља. Због последица санкција, руске власти су у протекле две године инвестирале много на сарадњу са Кином и посебно земљама у Африци.

Двадесет трећег фебруара прошле године само шест држава Уједињених нација гласало је против необавезујуће резолуције Генералне скупштине УН-а којом се Москва позива на повлачење из Украјине. Документ је подржала 141 земља, док су 32 биле уздржане.

Земље које су гласале против (Белорусија, Еритреја, Северна Кореја, Мали, Никарагва, Сирија) припадају групи аутократија сличних руској и једнопартијских диктатура.

Иако постоји забринутост у делу западне јавности да санкције нису ефикасне и да је Русија успела да замени купце нафте у Европи купцима на другим континентима, Њујорк тајмс пише да Русија има проблема да набави кључне компоненте високе технологије, а да ће прекинути уговори са западним енергетским компанијама лишити Русију да одржи ефикасну производњу нафте и гаса.

Њујорк тајмс наводи још и да је Русија успела да склопи чвршће везе са блиским партнерима и створи „нови ауторитарни савез“, са земљама попут Кине, Северне Кореје и Ирана. „Те земље пружају помоћ Москви на различите начине. Северна Кореја шаље балистичке ракете за ратовање у Украјини, Иран наставља да шаље беспилотне летелице, а Кина, иако се уздржава од извоза оружја Русији, дозвољава опрему коју цивилно становништво и војска могу користити“, пише Њујорк Тајмс. 

Аутор: Софија Поповић