Анализа вести „НЕМЦИ ОЦРНИЛИ ЗЕЛЕНСКОГ! Новинар Југе велта назвао украјинског лидера „крвавом фигуром“ Вашингтона, па га окривио за раздор у Европи!“

Децембар 2022.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива

„НЕМЦИ ОЦРНИЛИ ЗЕЛЕНСКОГ! Новинар Југе велта назвао украјинског лидера „крвавом фигуром“ Вашингтона, па га окривио за раздор у Европи!“

https://informer.rs/planeta/vesti/759778/volodimir-zelenski-krvava-figura-nemacka-junge-velt

Портал дневног листа „Информер“ пренео је 28. децембра вест са руског сервиса Риа Новости о тексту немачког новинара Арнолда Шелцера у листу Junge Welt. Цитира се текст Арнолда Шелцера који каже да је украјински председник Володимир Зеленски постао још једна „крвава фигура“ коју спонзорише Вашингтон како би осигурао „терор и раздор у источноевропском региону“.

„Зеленски наставља политику коју су националисти водили од 2014. године – показује презир према руском говорном становништву Украјине, истовремено гранатирајући стамбена насеља Донбаса из артиљерије“, преноси Информер.

Даље се наставља да немачки новинар сматра да украјински лидер, удовољава жељама Вашингтона, па су тако створени сви услови за почетак конфронтације са Русијом. „Зеленски је торпедовао мировне споразуме, запретио је у фебруару нуклеарном бомбом, а као захвалност добио је 40 милијарди од Сједињених Америчких Држава у виду војне помоћи“.

Инфомер преноси и да немачки новинар негативно гледа на захтеве Кијева да се организује трибунал против Москве, зато што сматра да такве изјаве воде даљој ескалацији сукоба.

Овом вешћу коју је Информер превео од руског медија, сензационалним и „кликбејт“ насловом сугерише се да су се Немци окренули против Украјине и украјинског председника Володимира Зеленског. Не говори се да се ради о личном ставу једног од аутора немачког дневног листа „Јungе Wеlt“ а не о некаквој званичној политици Немачке која ће се променити када је у питању подршка Украјини.

Оно што се такође не спомиње је да је „Јungе Wеlt“ немачки лист који износи леве идеје, критичне према мејнстрим политици коју води влада у Немачкој. Тако се овај Берлински лист критички односи према рату у Украјини. Иако нису про-руски оријентисани, од почетка рата изузетно су критични према НАТО и ЕУ политици у овом сукобу. Такође, о чему говори и текст који је пренео Информер, „Јungе Wеlt“ редовно извештава о правима руске мањине у Украјини. На крају, овај лист у својим текстовима позива на мирно решење конфликта, кроз преговоре и дипломатију, а не кроз рат.

Међутим, од почетка рата критички текстови овог листа често су преношени у српским и руским медијима, као доказ алтернативног размишљања на Западну који не подржава Украјину већ Русију.

У случају текста који је пренео портал дневног листа Информер не ради се о лажној вести јер је такав текст заиста објављен у немачком листу „Jungе Wеlt“, али се ради о манипулацији чињеницама и „кликбејт“ тексту. Јер су тврдње једног немачког новинара пренесене као да се ради о званичном ставу Немачке, која мења свој однос према Украјини.