Анализа вести „Мрачна прогноза за Брисел: Европска унија ће се распасти“

Октобар 2022.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Мрачна прогноза за Брисел: Европска унија ће се распасти

https://www.novosti.rs/planeta/svet/1160124/mracna-prognoza-brisel-evropska-unija-raspasti

Дневни лист Вечерње новости, на својој интернети верзији, објавио је текст о крају Европске уније каква се познаје данас. Ово је још један у низу текстова мејнстрим медија у Србији попут Вечерњих новости, који у себи не садржи конкретну дезинформацију, али „гура“ наратив против ЕУ.

У овом случају Новости се позивају на изјаву бившег председника Молдавије Игора Додона. Он је једном приликом изјавио да Молдавија треба да напусти своју проевропску спољну политику, јер никада неће постати део Европске уније која ће престати да постоји.

„Не верујем у европске интеграције и не верујем да ће Молдавија постати део ЕУ, јер сама Европска унија неће постојати после одређеног времена, јер партнери покушавају да то економски заврше, јер више не може да постоји у овом облику, потребно је нешто променити“, рекао је Додон, пишу Новости. Додају да је за Молдавију важније стратешко партнерство са Русијом, Кином, Румунијом, Мађарском и Турском.

Оно што Вечерње новости не спомињу јесте да је Додон проруски политичар у Молдавији који је 2016. године уз помоћ власти у Кремљу победио на председничким изборима. Тада је обећао да ће Молдавија обновити своје везе са Русијом, која увела ембарго на увоз молдавског вина и воћа, пошто је Молдавија потписала са Европском унијом Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП).

Толико је лојалан Путину да је Додон у Молдавији добио и надимак „Путинов мини“, и „царев отирач“. Због корупционашких афера суд у Кишињеву га је ставио у кућни притвор на 30 дана због проневере и прања новца, као и незаконитог финансирања његове Социјалистичке партије. У јуну је оптужен и због уговора о набавци електричне енергије из 2008. године, за који се сумња да је нанео штету држави од око 11,9 милиона евра.

Од почетка рата у Украјини Додон близак властима у Кремљу излази са најразличитијим изјавама које оправдавају руску агресију на Украјину, што додатно ојачава проруски сентимент у тој држави са сепаратистичким регионом Придњестровље у ком се налази и гарнизон руских трупа.

Осим Вечерњих новости, од почетка рата у Украјини и други српски углавном мејнстрим медији преносе изјаве бившег молдавског председника.

На основу дневног мониторинга у склопу овог пројекта, примећујемо да овај провладин мејнстрим медиј у Србији не пропушта прилику да преноси изјаве различитих политичких актера из различитих земаља које припадају наративу да се Европска унија због одлуке да уведе санкције режиму у Кремљу налази на ивици свог пропадања. Тако Вечерње новости објављују и анализу да је ЕУ на ивици понора јер Немачка урушава јединство и гледа своје интересе.

Аутор: Софија Поповић