Анализа вести: „Москва упозорава: Украјина спрема провокацију употребом токсичних супстанци из Немачке“

Децембар 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Москва упозорава: Украјина спрема провокацију употребом токсичних супстанци из Немачке

https://rt.rs/rusija/66365-rusija-ministarstvo-odbrane-ukrajina-provokacija/

Ове недеље у оквиру наших анализа издвајамо вест везану за претходно успостављени дезинформациони наратив базиран на теми тајних лабораторија, хемијских експеримената и сличних радњи које су усмерене против руског народа. Подсетићемо да при самом почетку инвазије Русије на Украјину, као један од разлога јавља се управо вест о откривању тајних лабораторија које служе за креирање специјалних вируса против руског народа. У наставку рата, ова дезинформација ја пласирана стотинама пута у различитим контекстима. Неки од њих укључују; Америка прикупља биоузорке Словена да би створили патогенеАмеричке биолабораторије развијају оружје које селективно погађа етничке групе;  Америка планира да  претвори Казахстан у полигон за тестирање биолошког оружјаФинска даје своју територију Америци за биолошке лабораторије; и стотине сличних чланака.

Овог пута, вест долази са портала Russia Today који наводи да украјинске снаге припремају антируску провокацију, а за ту сврху купљене су специјалне хемикалије из Немачке. Руски званичници за овај чланак наводе да су запослени у Министарству одбране САД извели опасне експерименте на Украјинцима користећи различите лекове које су произвели. Према њиховим речима, руске снаге су дошле до докумената који то потврђују када су заузели украјинске биолошке објекте у градовима Рубежно, Северодоњецк, и Херсон. Даље се наводи да су анализе потврдиле подложност украјинске популације зоонозним инфекцијама, као и тестирање лекова на локалном становништву.

Ове тврдње су углавном део шире кампање про-руских канала који подржава свеобухватну руску инвазију на Украјину и покушавају да кривицу за ратне злочине пребаце на Украјину. Про-руски портали годинама тврде да Украјина планира да употреби хемијско оружје против Русије, или да оптужи Русију за коришћење истог, и годинама нема апсолутно никаквих доказа за то.

Овај чланак је такође пренео и HappyTV, с тим што новинарски тим није чак ни проверио о чему се тачно ради у чланку Russia Today, те наслов који је објављен потпуно одудара од текста. У претходној анализи говорили смо о лежерности пласирања дезинформација, наводећи низ различитих примера уз који се савршено уклапа и овај додатни пример. Наиме, чланак HappyTV је објављен под насловом “НЕМАЧКА УБИЈА РУСКУ ДЕЦУ: Дала УКРАЈИНЦИМА ОТРОВНЕ СУПСТАНЦЕ које сеју СМРТ НА ФРОНТУ! РУСИ СПРЕМАЈУ ОДМАЗДУ”, што имплицира да ће Украјинци користити отровне супстанце да убијају руску децу, док се текст, као што је већ наведено, бави непостојећим оптуживањем Русије за употребу хемијској оружја које ће бити спроведено од стране Украјинске војске на украјинској територији.

Аутор: Ђорђе Терек