Анализа вести „Москва: САД регрутују џихадисте за терористичке нападе у Русији“

Фебруар 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Москва: САД регрутују џихадисте за терористичке нападе у Русији

https://rt.rs/news/18984-sad-dzihadisti-rusija-napadi/

Портал руске државне телевизије Russia Today на српском језику преноси саопштењу руске Спољнообавештајне службе (СВР) у коме се наводи да америчка војска регрутује џихадисте за извођење терористичких напада на територији Русије и земаља Заједнице независних држава.

„Према веродостојним информацијама које је добила руска Спољнообавештајна служба, америчка војска активно регрутује борце из џихадистичких група повезаних са Исламском државом и Ал-Каидом за извођење терористичких напада у Русији и ЗНД“, наводи се у саопштењу.

Један од понављајућих про-руских дезинформационих наратива је управо о наводној подршци САД и Запада терористичким организацијама. САД се често приказује као спонзор џихадистичке организације. Међутим, САД делује као лидер Глобалнe коалицијe против тзв. Исламске државе, и од 2014. године спроводи против-терористичку операцију “Inherent Resolve“ која представља међународну војну интервенцију против Исламске државе, као и против терориста који делују на територији Сирије, Либије и Ирака. Такође, Сједињене Америчке Државе су годинама уназад улагале велике ресурсе и напоре у  борби против Ал Каиде.

У даљем тексту се наводи да су Сједињене Државе регрутовале 60 милитаната у јануару и да обуку спроводе у америчкој војној бази Ал-Танф у Сирији.  “У блиској будућности САД планирају да их пошаљу у Русију и друге земље ЗНД као део малих група. Након тога, милитанти ће моћи да нападају на дипломате, државне службенике, полицајце и војно особље. Истовремено, према плану америчке војске, они ће организовати нападе заједно са подземним ћелијама међународних терористичких група, укључујући Хизб ут-Тахрир, Џамат Ансарулах и Исламски покрет Узбекистана. Видимо коначан губитак било каквих моралних принципа у америчким безбедносним снагама. Будући да су опседнути лудом идејом ‘цеђења крви’ Русији, вашингтонски стратези сматрају прихватљивим да директно користе терористе за њихове прљаве сврхе“, саопштено је из СВР.

Не постоје докази да су Сједињене Америчке Државе регрутовале 60 милитаната нити, наравно, докази за горепоменути план америчке војске.

САД и Запад не тежи уништењу и распаду  Русије, нити ‘цеђења крви’ Русији. Да циљ САД није уништење Русије поново је потврдио и амерички председник Џо Бајден, говорећи недавно у Варшави. Председник се у свом говору обратио и руским грађанима и изјавио да “Сједињене Државе и европски народи не желе да контролишу или униште Русију. Запад није планирао да нападне Русију, као што је Путин то рекао данас. А милиони руских грађана који само желе да живе у миру са својим суседима нису непријатељи.“

Један од очигледних циљева дезинформационих наратива о сарадњи САД и терористичких организација је дискредитација америчке подршке украјинској борби против руске агресије – укључујући финансијску испоруку и снабдевање оружјем.

Аутор: Тања Плавшић