Анализа вести: „Мирдита на Видовдан у Београду“

Јун 2024.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива

Мирдита на Видовдан у Београду

https://srbin.info/drustvo/mirdita-na-vidovdan-u-beogradu/?lang=lat

Одражавање фестивал„Мирдита, добар дан!“ из безбедносних разлога забранило је Министарство унутрашњих послова Србије. Министар унутрашњих послова, Ивица Дачић, у саопштењу је навео да је та наредба донета „због опасности од угрожавање безбедности људи и имовине, као и опасности од нарушавања јавног реда и мира у већем обиму“. Забрана је уследила након што је данима у српским таблоидима догађај представљен као пропагирање независности Косова и провокација српског народа.

Цела кампања против фестивала почела је наводно због тога што ће се манифестација одржати и на Видовдан, а организатори су након бројних напада и притисака одлучили да све догађаје заказане за Видовдан, из безбедносних разлога, помере на 29. јун. Међутим то није било довољно, већ је одлуком МУП-а скуп забрањен, иако се не одржава на јавном простору.

На дан када је фестивал требало да се одржи, у четвртак 27. јуна,  око педесетак младића окупило испред места на ком је фестивал требало да се одржи, спречавајући улазак у тај приватни простор.

Тако је завршена прича о фестивалу „Мирдита, добар дан!“ који се данима у провладиним медијима, проруским проталима, таргетирао као промовисање независности Косова. То што је догађај заказан у данима око Видовдана, многи од тих медија окарактерисали су као симболично понижење српског народа. Због тога су претње добијали и организатори из Иницијативе младих за људска права.

„Сврха тог догађаја нису ни културни дијалог ни унапређење односа у региону, већ пропагирање независности јужне српске покрајине, стога је логично да одржавање такве манифестације у нашој престоници изазива огорченост грађана Србије. Фестивал Мирдита добар дан није усамљена провокација – али је знаковита илустрација стања у ком се Србија данас налази – будући да је још увек, незнано због чега, талац идеје о европским интеграцијама“, пише портал Србин инфо.

Овај медиј фестивал „Мирдита, добар дан!“ повезује са покушајима да се упркос „ширим геополитичким променама које јасно сигнализирају да је последњи час да се прође у супротном правцу“, Србија задржи на путу којима је „кренула стрмоглавце 2000. године“. „Та културна политика – у којој се „Мирдита, добар дан!“ одржава у Београду на Видовдан – дистрибуира се из оних центара моћи који део наше територије држе под војном окупацијом, а Републику Српску теже да развласте“, додаје Србин инфо.

Додаје да је зато нужно вршити притисак свим расположивим методама како би престало „одобравање насиља мањине над већином, те страних амбасада над суверенитетом Србије и вољом већине људи које живе у њој“.

Текстом доминирају антиевропски наративи, ксенофобија и нетрпељивост према албанском становништву на Косову. Осим тога, текст промовише поларизацију и поделе у друштву на праве патриоте и ову другу мањину која за интересе Запада и моћних центара врши „насиље“ над већином. Европска унија и Сједињене Америчке Државе представљају се као актери који прелазе црвене линије и крше српски суверенитет.

Иако фестивал „Мирдита, добар дан!“ већ деценију уназад уједињује различите десничарске организације, први пут ове године у томе учествује и власт. Иако су некада највиши државни функционери, они који и данас управљају земљом, фестивал подржавали чак га и формално отварали, сада га забрањују. Подсећамо, 2015. године фестивал је отворио тадашњи министар културе у влади Александра Вучића, који је рекао да је „култура ту да помогне да се превазиђе међусобно неразумевање зато што она не познаје границе“. Десет година касније, држава Србија забрањује догађаје који промовишу културу и мултикултурализам, а организује оне попут Свесрпског сабора.

Аутор: Софија Поповић