Анализа вести „Крај Руске Федерације: Амерички генерал именовао циљ НАТО-а у сукобу у Украјини“

Септембар 2022.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Крај Руске Федерације: Амерички генерал именовао циљ НАТО-а у сукобу у Украјини

https://vaseljenska.net/2022/09/11/kraj-ruske-federacije-americki-general-imenovao-cilj-nato-a-u-sukobu-u-ukrajini/

Медији блиски власти почетком септембра преносили су вест да је бивши амерички генерал рекао да би циљ запада требало да буде „деимперијализација Русије“. Хоџисов твит пренели су српски медији из пољског извора сајта ниезалезна.пл.

Пензионисани амерички генерал-потпуковник Бен Хоџис написао је на Твитеру да се чини да се тренутно може видети „почетак краја Руске Федерација“ како она изгледа данас. „Морамо бити спремни за ово…нисмо били спремни за крај СССР“, рекао је Хоџис.

Седам дана касније портал Васељенска.нет преноси Хоџисову изјаву, али пише да је циљ Америке уништење и крај Русије. „Циљ земаља САД и НАТО у сукобу у Украјини је разбијање Руске Федерације, пише Васељенска.нет иако та реченица није стајала у оригиналном Хоџисовом Твиту.

Даље портал пише и да је Хоџис приметио да земље НАТО-а треба да буду спремне да остваре циљ „уништења Русије до краја, а не да се ограничавају на половичне мере, као у уништењу Совјетског Савеза“.

У овом тексту примећена је конкретна лажна вест јер су додате речи бившег америчког генерала које нису написане у конкретном Твиту на који се текст позива. Измењена изјава бившег припадника америчке војске додатно појачава анти-западни наратив текста јер се каже да је циљ запада потпуно уништење Русије, што није део Хоџисовог става.

Текст садржи лажне вести због чињенице да су неименовани новинари портала Васељенска.нет додали у Хоџисову изјаву нешто што није био део интегралног твита. Имајући у виду да је овај медиј проруски оријентисан преношење изјаве бившег америчког генерала имало је за циљ да се додатно ојача анти-амерички наратив. Са друге стране, кроз овакве текстове може се закључити да је рат Русије у Украјини одбрамбени јер су НАТО и западне земље те које угрожавају безбедност Русије тиме што желе да је униште.

Да циљ САД-а и НАТО-а није уништење Русије потврдио је и амерички министар одбране Лојд Остин. Он је рекао да би било опасно давати прогнозе о трајању или исходу рата у Украјини и да НАТО „на тражећи сукоб са Русијом, може само да ради као до сада, да помаже Украјини докле год јој је то потребно да јача на ратишту своју позицију у неким будућим мировним преговорима“.

Амерички званичник нагласио је да НАТО не тражи сукоб са Русијом, нити жели да за њу представља претњу. „Али наш одбрамбени савез браниће сваки педаљ територије НАТО“, рекао је Остин и додао да ће САД заједно са савезницима бранити право Украјинаца да живе у слободи и граде своју будућност коју Русија не може да им диктира.

Аутор: Софија Поповић