Анализа вести „Крај епохе изобиља: Зашто Европи прети „пет до 10 тешких зима“?“

Септембар 2022.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Крај епохе изобиља: Зашто Европи прети „пет до 10 тешких зима“?

https://sputnikportal.rs/20220903/kraj-epohe-izobilja-zasto-evropi-preti-pet-do-10-teskih-zima-1142002953.html

 Српски огранак руског портала Спутник актуелну кризу у Европи повезану са незапамћеном сушом искористио је као повод за анализу у којој се приказује да Европи следи крај изобиља. За новинара Спутника суша у Европи је ништа друго него знак да се „небо уротило да допринесе казну“ грађанима чије су владе увеле санкције Русији.

„Најгора суша у последњих 500 година, како је описује Европска комисија, и камење глади које се због ње појавило да обележи ниске водостаје и најаву трагедију, руску зиму у Европи учиниће још хладнијом“, пише новинар Спутника Никола Врзић.

Закључује се да Европа ништа друго није ни заслужила након што се окренула против Русије. Европа је према Спутнику учинила тачно оно што је морала да би „оне своје драгоцене европске стандарде свела на стандард живљења какав је све ближи Трећем свету – кога је својевремено колонизаторски пљачкала па је и обезбедила тај стандард живљења због кога су јој у опљачканом Трећем свету, укључујући и нас у Србији, и завидели“. Због колонизаторског приступа суша у Европи је за Спутник Србију само доказ да се „коло среће окреће“.

У посебном поднаслову Спутник Србија пише да ће људи у Европи умирати од глади. За такву тврдњу искористили су извештај Европске комисије под називом „Суша у Европи, август 2022“. Спутник не преноси тачне податке извештаја већ додаје у текст речи које мењају тон читавог извештаја Европске комисије о стању у пољопривредама држава чланица ЕУ због суше. Тако Спутник додаје конструкције да је рекордно низак водостај „злокобан предзнак“.

Оно што извештај Европске комисије из августа каже је да би делови ЕУ могли да се суоче са још три месеца топлих и сушних временских услова. ЕУ извештај је фокусиран не само на чланице Европске уније, већ читав континент. У том документу спомиње се и суша у Србији која посебно погађа енергетски сектор земље.

То Спутник у тексту не спомиње. Даље се закључује „несташица тоалет папира још бити и понајмањи међу проблемима који чекају друштва на Западну“. „Наиме, људи ће умирати ове зиме због цене енергената“. За такав закључак Спутник се користи изворима са запада попут једног текста медија Блумберг и изјавом градоначелника Лондона Садика Кана да „Европа никада нисмо видели нешто овако“.

Не спомиње се да топлотни талас у Кини довео до рекордно малих падавина и невиђене суше дуже Јангцеа, најдуже кинеске реке. Низак ниво река смањио је производњу у хидроелектранама провинцијама попут Хубеја, а велики градови попут Шангаја већ су увеле рестрикције струје.

Спомињући само сушу и кризу са енергентима у Европи, иако је ситауција слична у готово читавом свету, и овај текст Спутника попут многих објављених на овом порталу имају за циљ да прикажу да се Европа распада само због чињенице да је увела санкције Русији које не дају резултате.