Анализа вести: „Корак који се може поредити са чланством у БРИКС-у: Значај изјаве коју су потписали Си и Вучић“

Мај 2024.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Корак који се може поредити са чланством у БРИКС-у: Значај изјаве коју су потписали Си и Вучић

https://lat.rt.rs/srbija-i-balkan/89114-si-vucic-izjava-srbija-kina-znacaj/

На аеродрому Никола Тесла у уторак увече, 7. маја, свечано је дочекан кинески председник Си Ђинпинг. Кинески председник је дошао у Европу са циљем да посети Мађарску, Француску и Србију, а медији говоре да је баш овакав избор држава у малој европској турнеји кинеског председника јако пажљиво одабран.

За почетак, треба имати на уму како је представљен долазак кинеског председника у медијима. На РТС-у је то учињено тако што је прекинут програм полуфинала Евровизије, како би се известило да је Си са својом делегацијом слетео у Београд и да је дочекан од стране Гарде Војске Србије и председника Србије лично. Овакав театралан долазак говори о томе колико је српским властима значајан долазак Сија у Србију. Услед тога су наредног дана, улице у центру Београда биле затворене како би кинески председник несметано прошао градом. С обзиром да се овакве ситуације нису догађале када су у Србију долазили европски званичници, можемо закључити да оваквим потезима власти Србије ипак шаљу гласну спољнополитичку поруку о томе ко су јој стратешки партнери.

Председник Србије Александар Вучић и Председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг потписали су Заједничку изјаву две земље о продубљивању и подизању свеобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери, а на церемонији је размењено 28 докумената о сарадњи, како преноси РТ Балкан. С обзиром да је наредних дана медијска пажња била усмерена искључиво ка Сију и Вучићу, било је за очекивати да се објасни садржина тих докумената и шта тачно продубљивање сарадње у наведеним областима значи за Републику Србију, међутим то се није десило.

Како наводи портал Euronews, министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић и директор Националне комисије за развој и реформе Џенг Шанђије разменили су Меморандум о размевању о јачању сарадње у области дигиталне економије између Министарства информисања и телекомуникација Србије и Националне управе за податке Кине. С обзиром да знамо да су у Кини сви приватни подаци и трансакције строго контролисани и под сталним надзором, остаје питање какве ће то последице имати по Србију, уколико се ова сарадња након потписаног меморандума интезивира.

Поред тога, потписано је неколико меморандума о разумевању између телевизијских кућа, новинарских агенција и радио станица између Србије и Кине. Генерална директорка Новинске агенције ТАН‌ЈУГ Мања Грчић и директор Агенције Синхуа Фу Хуа разменили су Споразум о размени вести и сарадњи између Новинске агенције ТАЊУГ и Новинске агенције Синхуа. С обзиром на то да су сви медији у Кини контролисани од стране државе тј. Комунистичке партије, као што је случај и у Русији, забрињавајуће је како ће се обликовати наративи у Србији након потписивања поменутог споразума. Узећи у обзир да је Србија демократска држава са стратешким циљем приступања Европској унији, споразуми о размени вести са ауторитарном државом Србији не чине услугу у процесу преговора која се тичу слободе медија, независних и демократских институција.

„Дипломата Владимир Кршљанин, аутор књиге „Нови свет – Србија, Русија, Кина – будућност која је почела“, напомиње да је потписивање изјаве „значајан корак у спољној политици Србије“, али и потврда чињенице да се свет мења и да су заправо лидери тог новог света Русија и Кина“. Он такође додаје да је „приступање Србије овом кинеском концепту део једног светског тренда“ и да би потписивање овог споразума могло да се упореди са приступањем БРИКС-у, које по мишљењу дипломате, нећемо још дуго чекати, наводи РТ.

Опасно је поредити изјаву о партнерству и приступање новом економском поретку и савезништву, који би у потпуности променио постојеће стратешке циљеве Србије. У Стратегији националне безбедности Републике Србије, недвосмислено је истакнуто приступање Европској унији, што је и даље остала званична политика Владе Републике Србије. Наративи о напуштању европског пута и приступању БРИКС-у, које пропагира дипломата Кршљанин (који је уједно руски држављанин и бивши саветник Слободана Милошевића током процеса у Хашком трибуналу) могу деловати конфузно, поред тога што су нетачни.

Често се стиче утисак како је Кина највећи трговински партнер Србије, о чему пишу и про-руски и про-владини медији. Такве вести нису изостале ни овог пута, те се у тексту РТ помиње како је „Кина  најзначајнији инвеститор, а на то указује чињеница да директне стране инвестиције из те земље у Србији износе 5,54 милијарде евра“. Наравно да се у тексту не помиње да је у периоду од 2010. до 2022. године Европска унија била далеко значајнији инвеститор у Србији, са страним директним инвестицијама које су износиле 59% од укупних инвестиција, док су СДИ Републике Кине износиле свега 9%, по извештају Народне банке Србије.

Режимски медији заиста могу много да утичу на обликовање грађанске свести о економској ситуацији у Републици Србији, међутим информације које се појављују у руским медијима на српском језику су пример чисте дезинформације која се пласира како би створила лажну слику о томе ко је најзначајнији трговински партнер Србије.

Аутор: Наташа Станојевић