Анализа вести: „Катасонов: Путин спрема Русију за катастрофу планетарних размера!“

Јун 2024.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Катасонов: Путин спрема Русију за катастрофу планетарних размера!

https://srbin.info/svet/katasonov-putin-sprema-rusiju-za-katastrofu-planetarnih-razmera/?lang=lat

На про-руским и про-режимским порталима у Србији се почетком јуна појавила застрашујућа вест о наводном активирању и „буђењу вулкана Yellowstone у Сједињеним Америчким Државама“. Ову забрињавајућу тезу заступа руски економиста Валентин Катасонов у циљу изазивања страха, док је медији додатно користе уз алармантне наслове како би привукли што већу пажњу читаоца.

Руски економиста Валентин Катасонов, за Youtube канал Assembly Point, наводи како су Сједињене Америчке Државе у све већим дуговима које нису у стању да врате, те су због тога приморане да изазову глобалну катастрофу. „ После овакве планетарне катаклизме, како је објаснио експерт, нико се неће обраћати САД за враћање новца“. Како сматра економиста, највероватнији сценарио изазивања катастрофе глобалних размера је управо буђење вулкана Yellowstone у Сједињеним Америчким Државама. Поред тога, Катасонов говори да је сасвим могуће да људи изазову овај догађај уз помоћ вештачке интервенције.

„Чим ова катастрофа почне, у САД ће потпуно престати рад берзе и целокупног финансијског система уопште. Из земље ће бити организована масовна евакуација људи на друге континенте и земље, предвидео је Катасонов“. Руски економиста, претпоставља да ће ерупција изазвати масовну миграцију Американаца у Русију, посебно у Сибир и Далеки исток, који ће се сматрати релативно сигурним местом током ове глобалне катаклизме.

Међутим, уколико би се ерупција овог вулкана, заиста догодила, не би постојало сигурно место на којем би људи могли да живе. У септембру 2014. године, тим научника објавио је рад у Геохемији, Геофизици, Геосистемима који истражује како би супер-ерупција Yellowstone-a могла да изгледа. Како су објаснили научници, највећа штета настала би од вулканског пепела – комбинације расцепканог камена и стакла – који је избачен миљама у ваздух и расут по земљи. Толика количина вулканског пепела може изазвати смрт људи, биљака и животиња. Чак и танки слој пепела, који би покрио велики део земље, може да уништи инфраструктуру. Осим тога, авио-саобраћај у Северној Америци би био потпуно обустављен. Настала би колективна глад с обзиром на то да би се прекинули ланци снабдевања. Оваква ерупција би по мишљењу научника, такође привремено охладила планету и имала велике ефекте на глобалну климу.

За почетак, Катанасов уопште није изнео доказ по коме би оваква ерупција уопште могла да се вештачки изазове. А у овом случају промене у светској трговини које би настале овом ерупцијом, не би биле ни најмање важне. Катанасов сматра да ће глобални доларски систем потонути у заборав, и да ће власти у САД-у имати изговор да замрзну свој јавни дуг на неодређено време, што значи да ће државе и компаније које су у једном тренутку улагале у амерички државни дуг куповином државних обвезница једноставно изгубити свој новац. Сва уштеда у доларима ће такође бити ресетована на нулу.

Руски економиста се овде бави озбиљним теоријама завера, за које не прилаже апсолутно никакве доказе, поред тога што је његово мишљење у супротности са свим научним радовима на ову тему, који говоре да су шансе за овакву ерупцију енормно мале. Уколико би се она десила стање долара и глобалног финансијског система би постало ирелевантно у поређењу са последицама које би ерупција изазвала у погледу живота на Планети Земљи.

Иза оваквих дезинформација се обично крије јасна намера да се одређеној држави или појединцу нанесе штета, или у овом случају да се на индиректан начин похвале поступци једне државе, групе или појединца, наносећи штету другој држави. Тако је руски економиста практично измислио причу о вештачком активирању супервулкана који би уништио долар, како би истакао да је председник Русије, Владимир Путин, „једини светски лидер који се спрема за ову катастрофу“, с обзиром на то да је укинуо коришћење долара.

У тексту на порталу Ало се помиње како је „Путин упозорио да ће америчка владајућа елита морати да организује ову катастрофу једноставно зато што нема другог излаза из тренутне ситуације“. Катанасов додаје да је управо то околност која треба да резултира катаклизмом и да „америчка елита ову опцију увек држи спремном, а ако се ситуација погорша, почеће одлучну акцију у том правцу“.

Изузетно је опасно износити овакве дезинформације које могу да створе анксиозност и страх за сопствени опстанак код грађана, а још је опасније када се такве вести објављују на свим про-режимским порталима. Проблем код ових дезинформација је што се теоретичари завера углавном ухвате и за минималну шансу ескалирања неке катастрофе и онда то користе да преко тога шире своју пропаганду. Један од примера оваквих наратива је ISAC већ обрадио у својим претходним анализама, где су проруски медији у Србији преносили како „Москва има оружје које ће искључити све телефоне и интернет у свету!“. Потребно је само укључити здрав разум и схватити да ниједна држава није спремна на екстремне кораке који би угрозили опстанак човечанства у тој држави, али и у читавом свету.

Аутор: Наташа Станојевић