Анализа вести: „Зеленски се плаши Мајдана – 3“

Новембар 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Зеленски се плаши Мајдана – 3

https://www.politika.rs/scc/clanak/585205/Zelenski-se-plasi-Majdana-3

Изјава украјинског председника Володимира Зеленског да постоје оперативни подаци да Кремљ „до краја“ године планира заверу која би за циљ имала његово уклањање са власти, послужила је српским про-руским медијима за добро познат руски наратив о дешавањима у Украјини 2014. године и Мајдану као државном преврату, а не демократској револуцији украјинског народа.

Како је изјавио Зеленски, нови руски план има кодни назив „Мајдан 3“. Како је рекао, руске службе већ су покренуле велики напад дезинформацијама, са примарним циљем да дестабилизују Украјину. „Мајдан је за њих државни удар, тако да је операција разумљива“, рекао је Зеленски и додао да је украјинска обавештајна служба спречила најмање пет или шест атентата на њега.

Изјаву украјинског председника проруски оријентисани медији представили су кроз најмање два наратива. Први је онај стари о томе да је Мајдан био државни преврат, а изјава Зеленског само то потврђује. Док се други односи на то да Зеленски нема подршку у земљи, додајући да су због тога и протести у Украјини непожељни.

Оба наратива су присутна у тексту Политике. У тексту се још наводи и да је прича о његовом пучу сервирана за западне савезнике и да се Зеленски намерно фокусира на причу о свргавању. Политика без навођења пише и да „у политичким круговима већ дуго постоји теорија завере да су западне изјаве о смањењу помоћи Украјини само начин да се Зеленском јасно стави до знања да је време да оде. Или кроз пораз на изборима или једноставно кроз оставку и преношење власти на друге људе.

Тако дневни лист Информер пише да „украјински председник страхује од масовних протеста у Кијеву“.

„Протеклих месеци у западним медијима све чешће се појављују информације о поделама у највишем руководству Украјине. Украјински извори тврде да је Зеленски ’окамењен’ у остваривању нереалног циља потискивање Русије са свих територија на које Кијев тврди да полаже право“, пише Информер користећи текст британског Тајма. Текст пружа преглед свих изазова са којима се суочава председник земље која је нападнута, унутрашње и у односима са партнерима са Запада. Међутим, Информер користи текст као доказ да нико, чак ни у Украјини, не верује да се окупирани делови могу ослободити.

И дневни лист Ало пренео је изјаву Зеленском у истом наративу као и гореспоменути медији. Цинична изјава заменика председника Савета безбедности Русије, Дмитрија Медведева, употпунила је постављени наратив.

„Шеф Бандеристана оптужује Русију да припрема операцију ’Мајдан 3’ у Кијеву како би га уклонила са власти. Проклетство…Помешали смо све карте. Открили су нас. А све је већ било спремно – људи, тоне оружја“, написао је Медведев на мрежи X, доскорашњем Твитеру.

Иако се у анализираним текстовима не могу пронаћи конкретне лажне вести, споменути медији манипулисали су чињеницама, изјавама и писањима западних медија, ширећи наративе који се свакодневно појављују од 24. фебруара 2022. године. То су наративи да је Мајдан државни удар, а не демократска револуција украјинског народа, као и да Зеленски губи подршку у Украјини.

Према резултатима истраживања Галупа, готово сви Украјинци сагласни су да победа у рату значи да се поврати сва украјинска територија коју је Русија заузела од 2014. године када је анектирала Крим. Прошле годину борбу до победе подржавало је њих 70%, а ове године подршка је пала 60%.

Истраживање је показало и да Украјинци имају велико поверење у војску, чак 95% испитаника верује украјинској восци. Подршка председнику Зеленском је такође снажна и њему верује и даље 81%, иако постоје трендови пада поверења због мање одлучне офанзиве него што је то била прошлогодишња.

Аутор: Софија Поповић