Анализа вести: „Запад прети да ће слати трупе у Украјину: Блеф или најава трећег светског рата?“

Фебруар 2024.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Запад прети да ће слати трупе у Украјину: Блеф или најава трећег светског рата?

https://lat.rt.rs/svet/77963-makron-ukrajina-nato-slanje-trupa-treci-svetski-rat/

Протекле недеље је у Паризу одржан самит европских лидера на коме се разговарало о наставку и продубљивању војне подршке Украјини. У Паризу су поједине државе чланице Европске уније оформиле коалицију која ће снабдевати Украјину ракетама средњег и великог домета, али је договор остао у сенци изјаве француског председника Емануела Макрона о упућивању војника у Украјину. Макрон је истакао да се разговарало о слању европских и НАТО трупа у Украјину, али да консензус није постигнут, при чему не би требало одбацивати такву могућност, што је изазвало бројне реакције и тумачења у медијима.

Домаћи про-руски настројени медији су се нарочито бавили изјавом, њеном кредибилношћу и потенцијалним реперкусијама, што је било повод за ширење раније изграђеног наратива о поразу НАТО у конфронтацији са Русијом у Украјини, те могућностима директног сукоба, упркос очигледним слабостима на страни западне војне алијансе.

Међу текстовима који су се појавили на ову тему илустративан оквир дају текстови објављени на порталу Russia Today (РТ). Наглашава се да Макрон „удара у звона за буђење и ратне добоше“ и да је у питању „екстремистичка жеља…оштра реторика која треба да засени то што се ситуација не одвија по плану и да губе у Украјини.“

Саговорници РТ су указивали да је изјава Емануела Макрона показатељ да „Запад лута и да се боји суштинског пораза и војне капитулације Украјине која би у веома тешку позицију ставила и НАТО и ЕУ, највеће покровитеље Кијева.“ Надовезивали су се, са друге стране, коментари да је у питању „неморал европске политике, да дозволе да се европски део НАТО укључи у класичан конвенционални рат,“ те да би „таква поданичка политика морала да сноси огромне последице због неодговорног понашања према европској безбедности.“

РТ у другом тексту сугестивног наслова „Француске жеље и сурова реалност” пише да би, ипак, Емануел Макрон „који позива на директну интервенцију и могуће изазивање трећег светског рата“ требало да се прво упозна „са стањем у редовима војске његове државе,“ тврдећи да се француска војска, као и друге европске војске, за разлику од Русије, суочава са континуираним проблемом смањивања војног особља.

Растуће спекулације у домаћим медијима о потенцијалном избијању Трећег светског рата у случају да Макронове изјаве о упућивању НАТО војника у Украјину постану реална претња Русији, илуструје и вест портала Web Tribune „Војни експерт открио датум уласка НАТО трупа у Украјину.“ Преноси се изјава војног експерта који је ставио у исти контекст изјаву француског председника и НАТО војне вежбе „Змај-24“ које се одржавају у Пољској, уз тврдње да „не искључује да би прве копнене снаге западних армија могле да стигну у Украјину већ крајем марта.“ Подсећа се притом у тексту на наводе руских званичника да ће слање трупа у Украјину неизбежно водити у сукоб Русије и НАТО.

Чланци који су објављени на порталима РТ и Web Tribune садрже примере манипулације информацијама, у циљу промовисања одређених наратива. Самит лидер који је одржан у Паризу јесте имао за циљ проналажење решења за снабдевање Украјине муницијом и наоружањем у тренутку када се због блокаде америчке помоћи она налази у веома отежаној позицији и постигнути су договори о конкретним корацима на том плану.

Изјава француског лидера, иако дата као потврда чврсте опредељености Француске да настави са подршком Украјини и спречи евентуалну руску војну победу у сукобу, је свакако наишла на неодобравање једног дела Алијансе, првенствено европских лидера. У оквиру НАТО постоји сагласност да је потребно осигурати испоруку наоружања Украјини, али се лидери не слажу око потребе упућивања трупа, уз експлицитно отписивање такве могућности од стране бројних званичника, што у датом тренутку чини неоснованим спекулације о потенцијалној намери НАТО да изазове ескалацију конфликта.

Са друге стране, неопходно је указати да су војне вежбе које копнене снаге НАТО реализују у Пољској део много раније договореног и планираног програма војних вежби – највећег од краја Хладног рата – широм Европе током пролећних месеци 2024. године, што чини манипулативним и извештавања домаћих медија о тим војним вежбама као доказу спремности НАТО да започне распоређивање трупа у Украјини.

Аутор: Игор Миросављевић