Анализа вести „ЕУ се одриче руске нафте, Америка увози све више“

Април 2022.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

ЕУ се одриче руске нафте, Америка увози све више

https://www.politika.rs/scc/clanak/504180/

Ова вест нашла се на насловној страни дневног листа Политика и посебно је проблематично то што се у самом наслову једног не-таблоидног медија налази нетачна информација. Поднаслов разрађује тему и каже „Брисел постаје жртва интереса Вашингтона и да САД купују енергенте из Русије по нижој цени и уз свој гас их препродају купцима у Европи“. Наиме, вест је објављена 6. априла и, као што истичу и наслов и поднаслов, говори о томе како Сједињене Америчке Државе (САД) несметано купују енергенте од Русије и даље их препродају. Међутим, месец дана раније, 8. марта, на званичном сајту Беле куће објављена је вест да ће председник САД Џо Бајден потписати извршну наредбу о забрани увоза руске нафте, течног природног гаса и угља.

Вест приказује Европу као жртву америчких себичних интереса и ривалства са Русијом, а тон који доминира јесте да је Европска унија приморана и под притисцима Вашингтона и Лондона доведена пред свршени чин када су санкције Руској Федерацији у питању, док валуте долара и фунте јачају науштрб евра. Оно што се изоставља јесте чињеница да Европску унију чине суверене земље чији представници гласају у Савету ЕУ на основу интереса своје земље, а за увођење рестриктивних мера неопходно је да за то гласају све државе чланице, односно таква одлука доноси се искључиво једногласно.

„Очекивања су да ће ЕУ можда морати да уведе нове санкције против Русије. То ће довести до успоравања привредног опоравка у том делу света и истовремено изазвати плиму улагања у амерички долар… У међувремену, у јеку најновијих политичких притисака Вашингтона и Лондона на ЕУ да уведе следећу рунду санкција против Москве (укључујући и потпуно обустављање снабдевања природним гасом), британска фунта ојачала је јуче у односу на валуту еврозоне.“

Читава вест позива се и цитира кинеске и руске изворе. Па тако наводи да „посртање евра и жестоки скок инфлације у еврозони пети месец заредом увелико прате и посматрачи у Кини“ док „мање уздржани од званичног Пекинга, истраживачи с Источно кинеског универзитета у Шангају упозоравају да је ЕУ изгледна жртва надјачавања САД и Русије у случају ‘Украјина’.” Даље, аутор вести цитира научног сарадника у Центру за руске студије Универзитета у Шангају и његову изјаву за провладин кинески дневник Глобал тajмс (Global times) САД имају потребу да се идеолошки конфронтирају с Русијом, те стога Вашингтон подстиче савезнике да санкционишу Москву. Истовремено, САД купују енергенте из Русије по нижој цени и уз свој гас их препродају купцима у Европи по вишој, све у интересу америчких нафтних компанија. На крају Европа постаје жртва. Европски новац тече ка Америци (одакле сада набављају знатне количине течног гаса) помажући консолидацију долара науштрб евра”.

Даље, цитира се заменик секретара руског Савета за безбедност Михаил Попов који каже да је „амерички увоз нафте из Русије порастао прошле седмице за 43 одсто, на око 100.000 барела дневно, уз додатни скок набавки нафтних деривата (мазута, бензина…). Вашингтон је истовремено дозволио извоз ђубрива из Русије на америчко тржиште”.

Као што смо претходно указали, према саопштењу Беле куће којим је најављена забрана увоза и инвестирања у енергетски сектор Русије, САД су увозиле скоро 700.000 барела дневно сирове нафте и рафинисаних нафтних деривата из Русије у протеклој години. Ипак, најављена је потпуна забрана увоза руске сирове нафте и одређених нафтних деривата, течног природног гаса и угља у САД, а такође су забрањене и инвестиције у енергетски сектор Русије и финансирање страних компанија које су укључене у овај сектор у Русији. Такође се наводи да је оваква одлука донета уз консултације са савезницима без икаквих притисака, напомињући да, иако неке од партнерских држава нису још увек у могућности да испрате овакве одредбе, САД ће уједињена са својим савезницима заједнички радити на смањењу колективне зависности од руске енергије. „Управа се већ обавезала да ће ове фискалне године ослободити више од 90 милиона барела из стратешких резерви нафте, уз хитну продају од 30 милиона барела… Након интензивне координације и консултација председника Бајдена, земље чланице Међународне агенције за енергетику (IEA) пристале су на колективно ослобађање почетних 60 милиона барела сирове нафте из наших стратешких резерви нафте, при чему ће Сједињене Државе посветити половину хитној продаји“ наводи се у овом саопштењу.