Анализа вести: „Ексклузивно Руска историчарка: Невидљиве силе помоћи ће Србији да сачува Косово – кад победи Русија“

Април 2024.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Ексклузивно Руска историчарка: Невидљиве силе помоћи ће Србији да сачува Косово – кад победи Русија

https://sputnikportal.rs/20240420/ekskluzivno-ruska-istoricarka-nevidljive-sile-pomoci-ce-srbiji-da-sacuva-kosovo–kad-pobedi-rusija-1171242335.html

Страни члан Српске академије наука и уметности (САНУ), историчарка Наталија Нарочницка, у интервјуу објављеном на српском верзији руског државног медија Спутњик, изјавила је да Запад против Русије води „егзистенцијални хибридни рат“, истичући да је судбина српског народа повезана са судбином Русије „чија је снага увек доносила стабилност српској историји“.

У интервјуу преовладавају добро укорењени емотивни наративи о Русији као пријатељу Србије и Западну који притиска и уцењује Србију. Наратив који доминира је онај, широко распрострањен након почетка руског напада на Украјину, да ће победом Русије доћи до прерасподеле геополитичких карата, а да би из тога Србија извући корист и решити косовско питање на начин који одговара Србији.

Уколико би Русија победила, руска историчарка верује да уцене Запада по питању Косова не би биле тако снажне.

„За сад се дивим способности српског руководства да бескрајно лавира и држи се. Поштено говорећи, шта му друго преостаје. Али, Запад притиска и притискаће, спутаваће, мамиће вас у Европску унију, а заправо им је потребан само НАТО – да имају овде трупе. Штавише, у виду уцене против Срба потежу се и оптужбе за Сребреницу“, рекла је руска историчарка за Спутњик у јеку пропаганде владајуће већине у Србији да је комеморативна резолуције Генералне скупштине Уједињених нација о Сребреници још један непријатељски акт против Србије.

Она још додаје да Запад покушава да понизи и умањи Србију. „Србима не могу да опросте што се у јеку русофобије само овде пева руска химна испред америчке амбасаде, а на стадиону развија транспарент на ком пише „Србија и Руси браћа заувек“, додала је она.

„Не предајемо се него баш супротно. НИ Срби без боја неће дати, чак и ако не знају да могу да изгубе неће ништа дати без борбе. Са Србима су се 1999. уплашили да крену у копнену операцију јер су знали да ће сваки камен на њих пуцати. Зато они не могу да се супротставе отворено, могу само покварено, тако да не можеш да им одговориш на исти начин“, рекла је руска историчарка понављајући такође укорењен руски наратив о НАТО бомбардовању, као кукавичком чину западних земаља. Оно што историчарка не спомиње ја да Русија није пружила никакву војну помоћ Југославији током бомбардовања.

Да ће Србија вратити Косово уколико Русија победи у Украјини пише и РТ Балкан. У ауторском тексту Владимир Кршљанин наводи да ће Русија у Украјини победити и да ће захтевати правду за Србе. „Упркос огромној војној помоћи читавог Запада, већ је свима јасно да је победа Русија на украјинском фронту неминовна и да ће уследити ускоро. И управо је то и време када би могло доћи до исправљања историјских неправди нанетих Србији и српском народу“.

У тексту се однос Запада према Русији повезује са „разбијањем Југославије од стране Запада и НАТО агресије из 1999“. Аутор наводи да су тада Србији „привремено отргнути делови територије и становништва“, а да је од почетка било јасно да „Србија то неће моћи да врати без помоћи Русије“.

Оно што ни овај аутор не наводи да је руски председник Владимир Путин, иако Русија не признаје независност Косова, управо тај случај у првим месецима напада на Украјину искористио како би легитимизовао напад. Председник Русије је 26. априла 2022. године изјавио да су Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република постале независне на основу преседана Међународног суда правде приликом одлучивања о независности Косова. Додао је да је преседан у случају Косова већ направљен, те да ове две покрајине имају иста права као Косово.

Аутор: Софија Поповић