Анализа вести „Други део истраживања РТ Балкана: Срби апсолутно против увођења санкција Русији“

Јануар 2023

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Други део истраживања РТ Балкана: Срби апсолутно против увођења санкција Русији

https://rt.rs/news/14224-istrazivanje-rt-balkan-sankcije-rusiji-sukob-u-ukrajini/

Са почетком рата у Украјини државе чланице Европске уније су суспендовале емитовање Спутњика и РТ/Russiа Тоdаy (РТ енглески, РТ УК, РТ Немачка, РТ Француска и РТ шпански), све док се не обустави агресија на Украјину и док Руска Федерација и њени повезани медији не престану да спроводе акције дезинформисања и манипулације информацијама против ЕУ и њених држава чланица. У одлуци ЕУ наводи се да су Спутњик и РТ под „сталном директном или индиректном контролом власти Руске Федерације и представљају инструмент од суштинске важности у подстицању и подршци војној агресији на Украјину, као и за дестабилизацију њених суседних земаља“.

Још је у јулу на прве најаве да би Russiа Тоdаy могао да дође у Србију Европска унија поручила је да се од Србије као земље кандидата за чланство очекује постепено усклађивање са спољном и безбедносном политиком Европске уније и њеним одлукама. „РТ је инструмент пропаганде и дезинформација Русије са којом Кремљ оправдава своју илегалну агресију против Украјине”, саопштено је тада из ЕУ.

Без обзира на европске санкције, Russiа Тоdаy је ипак почела са радом 15. новембра у Србији. Иако се ради о руској државној телевизији, у Србији је за почетак покренут само Интернет портал. Како је најављено, оснивање телевизије очекује се до 2024. године.

Свој “утицај”, или можда боље рећи пропаганду, РТ не скрива и 6. јануара објављује истраживање у којем долази до сазнања да праксу гашења руских медија у Србији не подржава готово нико. Истраживање за потребе РТ је урадила Нова српска политичка мисао.

“Праксу гашења руских медија као што се то чини на Западу подржава свега 2,4 одсто грађана, док се 83,7 одсто противи томе.”

Ово истраживање је урађено на репрезентативном узорку од 1.100 испитаника из Србије, без Косова и Метохије, а обављено је крајем децембра прошле године.

“8,30 одсто испитаника се залаже за увођење санкција, док се 80 одсто грађана Србије противи увођењу санкција Русији због сукоба у Украјини – то је апсолутно апсолутна већина“, говори руководилац истраживања и главни уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић.

Према овом истраживању 60 одсто грађана Србије за сукоб криви НАТО, а Русију и Украјину свега 7,2 одсто, односно 8,5 одсто грађана Србије. Када је реч о томе ко ће победити у овом конфликту, јавно мњење подељено је између оних који кажу нико или немају став (50,8 одсто) и оних који мисле да ће победити Русија (40). Међу њима постоји више испитаника који верују да ће победити Запад (7,6 одсто), него они који мисле да ће победити Украјину (1,6 одсто).

Због емотивних и историјских веза са Русијом и негативног искуство са НАТО алијансом, српски провладини таблоиди и медији уопште преносе велики број лажних наратива и дезинформација када су у питању НАТО, Запад и ЕУ. Један од заступљених наратива је тај да је НАТО крив за почетак рата у Украјини. НАТО је политичко-војна организација која функционише и као војно-одбрамбени савез и као политичка алијанса. Примарни циљ алијансе је одржавање мира и заштита независности, безбедности и територијалног интегритета њених чланица. Званична политика алијансе је да „НАТО не тражи конфронтацију“ и НАТО не представља претњу по Руску Федерацију. Ни НАТО, ни САД ни земље чланице Европске уније нису криве за  рат у Украјини и оне најоштрије осуђују руску инвазију на Украјину, која је потпуно неоправдана. Такође, веома популаран про-руски наратив је наводно обећање НАТО алијансе Русији да се неће ширити након Хладног рата. Чињеница је да такав споразум никада није склопљен. НАТО је отворен за нове државе чланице од његовог оснивања 1949. године – и то се никада није променило. Ова „Политика отворених врата“ (Open Door Policy) садржана је у члану 10 Оснивачког уговора НАТО-а, који каже да „свака друга европска држава у позицији да унапреди принципе овог Уговора и да допринесе безбедности Северног Атлантика“ може да поднесе захтев за чланство.

У истраживању се наводи да 7,6 одсто испитаника верује да ће у рату победити Запад. У стварности Запад, САД и НАТО нису директно умешани у руски агресорски рат против Украјине. Запад није у рату са Русијом. На линијама фронта нису присутне америчке или НАТО снаге. Западне земље пружају војну помоћ Украјини искључиво како би јој омогућиле да се одбрани од руске агресије, али оне нису укључене у директне борбе.

Као што можемо видети из овог истраживања, Србија се тренутно суочава са озбиљним изазовима у погледу подложности на дезинформације и малигни инострани утицај.

Аутор: Тања Плавшић