Анализа вести: „Доналд Трамп и „хашки“ процес у Њујорку“

Мај 2024.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Доналд Трамп и хашки процес у Њујорку

https://lat.rt.rs/svet/92832-donald-tramp-hag/

Бивши амерички председник Доналд Трамп је 31. маја, након окончања вишемесечног и медијски веома испраћеног судског процеса, проглашен кривим за фалсификовање пословних докумената. Трамп је тиме постао први и једини у историји председник Сједињених Америчких Држава који је осуђен за кривично дело. Суд на Менхетну (Њујорк) је једногласно одлучио да је Доналд Трамп крив по свакој од 34 тачке оптужнице за кривично дело фалсификовања.

Формално изрицање пресуде се очекује у јулу, када ће бити саопштене и евентуалне конкретне санкције бившем америчком председнику и поновном кандидату на овогодишњим председничким изборима у САД. Законски посматрано, ни евентуалне санкције неће представљати препреку за Трампову кандидатуру на председничким изборима. Ипак, велико питање је како ће судска пресуда утицати на статус и подршку Доналду Трампу у наредном периоду пре новембарских избора.

Амерички и светски медији су се интензивно бавили датом темом и њеним потенцијалним реперкусијама. Бројни домаћи про-владини и про-руски настројени медији су извештавали о судској пресуди Доналду Трампу у негативном тону, уз инсистирање на политичкој позадини читавог процеса, те чак (неутемељено) уз истицање паралела са пресудама Хашког трибунала за бившу Југославију. Илустративна је, у том кључу, анализа српског сервиса руског државног медија Russia Today под насловом „Доналд Трамп и „хашки“ процес у Њујорку.“

РТ наглашава да је „Трамп суђење прогласио за политички мотивисани лов на вештице, како би демократе и председник Џо Бајден могли да га се реше као озбиљног противкандидата.“ Аутор сугестивно покушава да укаже на потенцијалну пристрасност главног тужиоца у читавом процесу, као и других судских званичника и пороте, те доводи у питање легалне основе на којима је почивала оптужница. Тврди се да „све што се тиче тог суђења, од саме оптужнице до идентитета судије и тужиоца, ишло је у прилог Трамповој тези.“

У анализи РТ, надаље, се пише да је оптужница „почивала на изузетно креативној интерпретацији закона“ и изводи веома упитан закључак о сличности читавог процеса са суђењима српским држављанима пред Хашким трибуналом. „Све ово звучи познато јер подсећа на понашање злогласног трибунала за ратне злочине у Хагу, који је измишљао законе, процедуре и стандарде кривице у ходу, све док је требало да суди Србима… сада је та „хашка правда“ постала оруђе унутарамеричке политичке борбе,“ истиче се у тексту РТ.

Настојећи да оснажи тврдње аутор се позива и на изјаве наклоњених политичких коментатора и новинара, попут Такера Карлсона. Пренете су изјаве о томе како је пресуда „терористичка бомба која је разнела правни поредак,“ као и о томе да „ово неће зауставити Трампа…али је крај најпоштенијег правног поретка на свету.“

Политичке ефекте судске пресуде Доналду Трампу ће бити могуће адекватно разматрати и у потпуности сагледати тек у наредним месецима и након председничких избора, док са правне стране стручњаци упознати са читавим процесом наводе да не постоје проблематични аспекти. За Time магазин су анализиране и убедљиво оспорене све неосноване правне оптужбе које су изношене из миљеа и дела јавности наклоњене Доналду Трампу на рачун пресуде за кривично дело, међу којима су и оне на које се позивао аутор анализе на РТ.

Аутор: Игор Миросављевић