Анализа вести „Десет разлога зашто је Кијев наредио ликвидацију Пригожина“

Август 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Десет разлога зашто је Кијев наредио ликвидацију Пригожина

https://webtribune.rs/10-razloga-zasto-je-kijev-naredio-likvidaciju-prigozina/

Вођа паравојне плаћеничке формације Вагнер, Јевгениј Пригожин, погинуо је 23. августа у авионској несрећи. Приватни авион којим је Пригожин путовао из Москве у Санкт Петербург срушио се северно од Москве, а поред њега страдало је и девет људи који су били у авиону.

Група Вагнер је приватна паравојна организација којом је управљао Пригожин, а која је учествовала у сукобима широм света, почев од грађанских ратова у Сирији и Либији, до рата у Донбасу 2014. године. Вагнер је тренутно један од главних актера у руско-украјинском сукобу.

Ова ударна вест отворила је простор за ширење руских наратива и дезинформација у проруским таблоидима, а бројни аналитичари и стручњаци су се огласили по овом питању нагађајући узроке ове несреће. Један од њих је политиколог Сергеј Марков, који је изнео десет претпоставки о наводној ликвидацији Пригожина од стране Кијева.

Марков најпре претпоставља да је експлозивни уређај био уграђен у турбохлађење, које је пре лета замењено у авиону у ком се налазио Пригожин. Он на свом Телеграм каналу наводи како је „уређај довезен у Русију путем сиве зоне увоза“ о чему не наводи никакве доказе па чак ни претпоставке како би то било могуће. Такође, сумња и на мистериозне купце који су прегледали авион истог дана када се догодио пад авиона у ком се налазио Пригожин. Као и претходна претпоставка ни за ову макар док се не заврши истрага немамо никаквих доказа.

Политиколог не инсистира на овим верзијама, али оно у шта је у потпуности сигуран јесте да иза рушења овог авиона стоји Кијев. Убеђен је да су украјинске власти наредиле убиство Пригожина зато што мрзе формацију Вагнер и њеног оснивача Пригожина. Поред тога истиче и непријатељство украјинског председника Володимира Зеленског и Јевгенија Пригожина, а као мотив за ликвидацију вође паравојне формације наводи мржњу, али не и аргументе поткрепљене чињеницама о самој несрећи, те се ови разлози заустављају у домену пуког нагађања узрока пада авиона и смрти Пригожина. Иако је сигурно да је у Кијеву смрт Пригожина чак и прослављена тешко је поверовати да је моћ Украјинских служби таква да припреми и изврши атентат у срцу Русије.

Марков, даље, наводи да је атентат на Пригожина подржан од стране Сједињених Америчких Држава, јер Вагнер представља претњу САД-у у Африци. Такође, наводи и терористичке акције које су украјинске обавештајне службе изводиле на територији Русије и прошле некажњено. Иако таквих доказа нема, сувише је рано да се траже кривци, бар док се не прикупе сви докази и истрага не спроведе у потпуности. Такође смрт Пригожина, иако централне фигуре Вагнера, тешко да ће пореметити функционисање њихових трупа Украјини или у Африци.

Након вести о паду авиона и смрти Пригожина, појавиле су се разне теорије завере, међутим једна од најистицанијих је тврдња да је Јевгениј Пригожин жив и да се он уопште није налазио у том авиону. Руски политички аналитичар Валериј Соловеј тврди да је шеф вагнероваца „жив и у добром стању“, како преноси британски портал Daily Mail. „Према доктору Соловеју, Пригожин је лажирао смрт у рушењу авиона које је одобрио Путин, а осмислио његов Савет безбедности Руске Федерације“, преноси Курир.

Соловеј у својим предвиђањима говори како се може очекивати да ће се Пригожин појавити у јавности до краја године, будући да се у срушеном авиону налазио његов двојник. Међутим, руски званичници су саопштили да су завршене ДНК анализе и „потврђено је да је у авионској нерећи страдао шеф Вагнера Јевгениј Пригожин“, како преноси портал Нова.рс.

С друге стране текст на порталу б92 наводи да британски неименовани извори сматрају да иза смрти Јевгенија Пригожина стоји Федерална служба безбедности Руске Федерације и „сматра се да ће смрт оснивача Вагнера ојачати позицију руског министра одбране Сергеја Шојгуа и начелника Главног штаба Оружаних снага Русије Валерија Герасимова, које Пригожин није подносио и јавно их је критиковао“.

Такође, проруски медији преносе информацију да је у авионску несрећу умешан Артем Степанов, бивши оснивач компаније MNT Aero, у чијем је поседу авион Embraer Legacy 600, у ком се приликом пада налазио Пригожин са својим телохранитељима. На Блиц порталу се спекулише да је Пригожинов лични пилот имао приступ поменутом авиону и да је непосредно пре несреће побегао на полуострво на истоку Русије, међутим његова локација и даље није потврђена.

Као што видимо, вест о авионској несрећи и смрти Пригожина је подстакла многе аналитичаре да износе мишљења о умешаности Кијева. С обзиром на то да се и даље спроводи истрага о стварном узроку пада авиона, не постоје докази који указују на било какву умешаност Запада и Украјине у авионској несрећи у којој је страдао Јевгениј Пригожин.

Аутор: Наташа Станојевић