Анализа вести „Да би наставила евроинтеграције Србијa треба да се одрекне јасеновачког мита“

Мај 2022.

Велико нам је задовољство да вам, у оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација, представимо нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

„Да би наставила евроинтеграције Србије треба да се одрекне јасеновачког мита“

https://srbin.info/politika/hazu-da-bi-nastavila-evrointegracije-srbija-treba-da-se-odreknejasenovackog-mita/

 

Проруски портал Србин.инфо пренео је вест о документу Хрватске академије наука и уметности о „заштити хрватских националних интереса“, везано за улазак земаља региона у Европску унију. У том документу стоји „да би Србија наставила процес евроинтеграција“, између осталог ХАЗУ сматра да би Србија требало да се одрекне од „великосрпске пропаганде, као што су питања Буњеваца, језика, јасеновачког мита и односа према Алојзију Степинцу“.

„На списку је и питање границе на Дунаву, која је по мишљењу академика погрешно одређена. Зато је нужан, тврде у ХАЗУ, хитан повратак хрватске катастарске територије, те Шаренградске аде под суверенитет хрватске државе. Тражи се и заштита права хрватске мањине у Србији, али и потреба дефинисања положаја СПЦ у Хрватској“, пише Србин.инфо.

Даље се цитира документ ХАЗУ, који инсистира на достави података из однетих архива, пре свега архива НДХ, ЈНА-а о „крижним путевима“ и логорима, те о хрватском пролећу.

Иако су се многи хрватски медији, али и политичари оградили од ХАЗУ, који нема утицаја на вођење званичне политике Хрватске према европским интеграцијама Србије, Србин.инфо пише да званични Загреб до сада никада није пропуштао да „Србију саплете на европском путу“.

„Упркос начелном ставу Брисела да билатералне спорове не треба уносити у преговарачки процес, у више наврата Хрватска је кочила наш напредак захтевима око границе, питања несталих, права мањина, надлежности за ратне злочине…Истовремено, у Европском парламенту хрватски посланици предњаче у предлагању резолуције против наше земље, а главни су критичари величања ратних злочинаца, напада на новина, блиских веза са Русијом“, пише Србин.инфо.

Иако је Хрватска више пута покушавала да реши своје билатералне спорове са Србијом, током процеса приступања, то никада није блокирало значајно преговоре Србије са Европском унијом. Писања о хрватским посланицима у ЕП који критикују Србију такође су „натегнута“, јер је број посланика који критикују владавину права велики, а међу њима свакако не предњаче хрватски посланици. Иако је хрватска јавност осудила документ ХАЗУ, као бесмислен, Србин.инфо такву вест не преноси, чиме се подстиче на стварање међунационалне напетости.

Вест о документу ХАЗУ, пренео је велики број провладиних таблоида у Србији, док нико од њих није појаснио јавности да ХАЗУ нема утицаја на процес европских интеграција Србије, као и да је и сама хрватска јавност осудила такав документ.

Овај текст је написан у оквиру Регионалне иницијативе за борбу против дезинформација.