Анализа вести „Геј параде су један од инструмената за мирнодопско разбијање Србије“

Август 2022.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

„Геј параде су један од инструмената за мирнодопско разбијање Србије“

https://vaseljenska.net/2022/08/14/gej-parade-su-jedan-od-instrumenata-za-mirnodopsko-razbijanje-srbije/

 

Проруски и антизападни портал Васељенска.нет у јеку дебате у вези са одржавањем Еуропрајда у Београду, објављује текст у ком каже да је одржавање те манифестације само “наставак цепања и уништавања србског националног бића”.

„Вашингтонски и бриселски глобалисти преко марионета у освојеним државама у процесим названим транзиција и регионализација, стављају недовољно умне и распамећене људе под потпуну контролу кретања и ума, истовремено са смањивањем броја „бескорисних изјелица“, пише овај портал. Таква дешавања кажу да су „очигледан шаблон за ситњење држава“ и стварање „бонсаи република“.

У тексту се даље наводи да се српска држава већ две деценије ситни преко лобирања са запада да се одржавају Параде поноса. У тексту је доминантан и анти-геј наратив јер се инсистира на томе да је то ипак болест, без обзира на одлуку асоцијација психијатара да хомосексуалност скину са списка психичких обољења 1973.

У наставку текста хомосексуалци се повезују и са ратом у Украјини. Наставља се наратив да су хомосексуалци и борба за њихова права само инструмент за хегемонију и доминацију западних вредности.  „Ови што се љубе, ђускају и шетају нису опасни – они су инструменти изопаченика, који су изазвали рат у Украјини“.

Због тога што су актуелна власт и претходне од 2000тих дозвољавале Параде поноса, према писањима портала Васељенска.нет то значи да су владали „антисрпски“, да су недорасли „историјском тренутку“ у ком се налазила земља након пада режима Слободана Милошевића. Према писању овог портала свака сарадња са LGBTQ+ заједницом и западом који на томе инсистира представља „трасирање пута у србско безнађе и нестанак“.

„Демократе и напредњаци су једноставно дозволили да Србија буде окупирана, опљачкана и понижена. У процесима транзиције, приватизације и регионализације, Срби су након уништавања инфраструктуре током агресија НАТО-а 1999. године сатанизовани, продани, обесправљени и осрамоћени“, наводи се у тексту.

Даље се антизападни сентимент уочава и кроз улогу Светске банке и Међународног монетарног фонда у земљи након демократских промена. Каже се да су те две међународне институције уништиле Србију, а власти су продале земљу за „шаку долара“.

Закључује се да би због свега наведеног овогодишњи Еуропрајд заказан за септембар 2022. у Београду требало отказати, јер је „геј парада један од инструмената за мирнодопско разбијање Србије, у незавршеном рату Запада против Срба“.

„Уосталом, Срби никада нису ратовали против Европљана и Американаца, али они (САД и ЕУ) јесу ратовали против Срба, а сада ратују и против Србије. У сусрет новим парадама поноса намеће се све старије питање: докле ће нас параде поноса сваке године подсећати да је Србија окупирана и да је свака жеља и нада у спас Срба нестала нетрагом“, закључује Васељенска.нет.

У читавом тексту користе се не толико видно лажне вести јер се поједине информације позивају на званичне податке, академске чланке и слично. Међутим, читав текст те чињенице криви и ставља их у антизападни и проруски контекст, који је питак српској публици разочараној у процесе транзиције током којих је земља видно остварила мањи напредак него што се то очекивало и него што је то обећавано.