Анализа вести: „Вулин: Свако ко је тражио нестанак Русије тражио је и нестанак Србије“

Новембар 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Вулин: Свако ко је тражио нестанак Русије тражио је и нестанак Србије

https://lat.sputnikportal.rs/20231105/vulin-svako-ko-je-trazio-nestanak-rusije-trazio-je-i-nestanak-srbije-1163385121.html

Иако не анализирамо изјаве званичника, оставка Александра Вулина, директора Безбедносно-информативне агенције, важна је због анти-западног наратива који носи са собом, као и промена у унутрашњој политици Србије. Уз то је присутан наратив српског патриотизма и Додикова подршка Вулину. Подсетићемо да је 11. јула Министарство финансија САД донело одлуку да уведе санкције директору БИА услед „умешаности у транснационални организовани криминал, илегалне операције наркотика и злоупотребу јавне функције.“ Ова дела укључују коришћење јавне функције ради успостављања личних интереса, укључујући умешаност у трговину дрогом.

Александар Вулин је у својој изјави за Спутник навео да велике силе Запада покушавају да сруше Александра Вучића уочи избора, и да је он своју оставку поднео самоиницијативно јер није желео да Србија испашта због њега.

Он своје ставове не крије, како каже, и одувек је био за братство са Русијом и Кином, као и за Српски Свет. Подсетићемо да концепт Српског Света између осталог представља уједињење свих Срба у једној држави, и да је заснован на темељима екстремног национализма и политике Слободана Милошевића. У наставку, Вулин наводи да “они који желе нестанак Русије, желе и нестанак Србије”, и да због тога сада плаћа цену, јер је имао храбрости да то и јавно каже.

У свом излагању које гравитира око националне, слободарске и суверене Србије, и БИА која не сарађује ни са ким, и не дели информације са другим државама осим око тероризма, Александар Вулин заборавља неколико ствари. Заборавља да истакне да је као Министар унутрашњих послова био актер тајног прислушкивања опозиционих руских политичара који су боравили у Србији, а затим отпутовао у Москву и сва класификована документа предао Секретару за националну безбедност, Николају Петрушеву. Та акција је резултирала хапшењем најпре Пиварова, који је осуђен на 5 година затвора, а недавно и хапшењем опозиционара Кара-Мурзе због истоимене афере. О поменутој теми смо већ писали у нашем претходно објављеном чланку.

У другом чланкуСпутник под насловом “Америка и ЕУ траже моју главу”, преноси целокупну изјаву Александра Вулина поводом његове оставке са места директора БИА. Делови изјаве укључују притисак Запада на Србију и пореде га са аустро-угарским ултиматумом из 1914. Затим, помиње дезинтеграцију Србије, Српског Света, потчињеност Западу, и технолошку и економску зависност. Вулин није изоставио ни величање Александра Вучића као последњег независног вођу у Европи.

Похвале за овај потез су убрзо пристигле и од Председника Републике Српске, Милорада Додика. Додик је навео да је Вулин велики борац за Републику Српску, и за стварање Српског Света. Ово је и за очекивати с обзиром да је, недавно, Министарство финансија Сједињених Држава увело санкције сину и ћерки председника Републике Српске Милорада Додика, Игору и Горици.

Често коришћена реторика у излагањима Александра Вулина и Милорада Додика укључује поређење њихове жртве са нападом на Србију или Српски народ. Александар Вучић, такође у својим излагањима није изостављао овај део реторике. А пре Вучића, познат по овој реторици био је Слободан Милошевић. Недавни интервју Вучића је штавише био идентичан Милошевићевом из 1999. који преноси Данас, а у ком се цитира „И не руше неки споља Србију због Вучића, већ руше неког Вучића због Србије.“ Оваква врста популистичког спина, одлика је аутократских лидера који се тиме служе за домаће потребе. Тиме не чуди, да овакве изјаве долазе од Александра Вулина пред предстојеће изборе у децембру, у тренутку када су му услед оставке омогућени јавни наступи.

Аутор: Ђорђе Терек