Анализа вести: „Војни експерт: Корона је била само проба – Нови вируси које праве су уствари биолошко оружје за управљање државама“

Јануар 2024.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Војни експерт: Корона је била само проба – Нови вируси које праве су уствари биолошко оружје за управљање државама

https://webtribune.rs/vojni-ekspert-korona-je-bila-samo-proba-novi-virusi-koje-prave-su-ustvari-biolosko-oruzje-za-upravljanje-drzavama/

Годишњи Светски економски форум у Давосу је одржан од 15. до 19. јануара. Форум у Давосу традиционално привлачи огромну пажњу светске јавности због значаја учесника и тема о којима се разговара. Додатно, познато је да у одређеним круговима Светски економски форум прати изразито негативна репутација и да се повезује и поистовећује са бројним конспиративним идејама. Ни овогодишњу скуп у Давосу нису заобишли овакви наративи у одређеним медијима, блиским алтернативној и суверенистичкој десници, укључујући ту и медије у Србији.

Током Форума у Давосу одржан је и панел под насловом „Припрема за болест X“, где су учесници, међу којима је био и директор Светске здравствене организације, разговарали о напорима на глобалном нивоу како би се ефикасније одговорило на потенцијалне будуће пандемије. Међутим, као што је то много пута био случај током пандемије вируса корона, тема је уопштено била повод за ширење раније изграђеног наратива о наводном систематском планирању „глобалистичких елита“ да користе пандемије као биолошко оружје које ће им омогућити да управљају државама.

Међу текстовима који су појавили у Србији, илустративан је онај објављен на про-руском порталу Web Трибуне под насловом „Корона је била само проба – нови вируси које праве су уствари биолошко оружје за управљање државама.“ Кључни елементи наратива су садржани у тексту. Наглашава се да „после авантуре са корона вирусом светске елите више и ништа посебно не крију – унапред развијају вакцине против вируса које су сами измислили“ и даље се наводи како се о болести X причало шест месеци пре него што је тема кулминирала на Форуму у Давосу.

Аутори текста се позивају на изјаве појединих стручњака из САД који тврде да се пандемије са правом називају „пландемије“ и да је циљ западних елита – уз неизбежно помињање Била Гејтса –  проширивање овлашћења и моћи Светске здравствене организације (СЗО) како би „државама одузеле њихов суверенитет….и дале СЗО…да ограничава медицинске и грађанске слободе у земљама широм света.“

Web Трибуне пише и да „измишљена болест X“ је првенствено повезана са социјалним инжењерингом и идејом успостављања контроле друштва „под изговором заштите од опасних вируса.“

Чланак који је портал Web Трибуне објавио садржи и потпуно нетачне тврдње, али је и пример манипулације информацијама у циљу промовисања наратива који подривају међународне (здравствене) институције. Најпре, чињеница је да је термин „болест X“ скован у оквиру Светске здравствене организације још 2018. године, зарад истраживања стратегија превенције глобалних здравствених криза.

Искуства епидемија и пандемија кроз савремену историју су наметнула потребу разраде плана деловања, на међународном нивоу, у случају будућих криза. Већина најразвијених држава света препознаје пандемије као ризике или претње националној безбедности и као такве су категоризоване у званичним националним стратегијама. Слична је ситуација и са Србијом у том погледу.

Док постојање објективних ризика налаже дебате о најбољим начинима одговора на могуће здравствене кризе, битно је истаћи да се на панелу Светског економског форума у Давосу разговарало искључиво о хипотетичкој ситуацији и да „болест X“ није стварно постојећа болест.

Аутор: Софија Поповић