Анализа вести „Володин: Америка се претворила у Содому легализацијом истополних бракова“

Децембaр 2022.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Володин: Америка се претворила у Содому легализацијом истополних бракова

https://srbin.info/svet/volodin-amerika-se-pretvorila-u-sodomu-legalizacijom-istopolnih-brakova/

Вест преноси изјаву Вјачеслава Володина, председника Државне думе Русије у којој коментарише одлуку о легализацији истополних бракова на савезном нивоу у Сједињеним Америчким Државама где ову одлуку карактерише и назива „Содомом“ и додаје да ће таква одлука довести до великих проблема и дегенрације нације.

Подсетимо, председник САД-а, Џо Бајден потписао је 13. децембра Закон о поштовању брака којим се признаје валидност истополних грађанских бракова у Америци.

У поднаслову вести пише „Председник Државне думе поручио да ће пут који је изабрао Вашингтон довести до дегенерације нације као и до великих проблема у америчком друштву“ иако не говори о томе на који начин оваква одлука води у дегенерацију нити до којих то озбиљних проблема у друштву оваква одлука може да доведе. Он даље пише на свом Телеграм каналу о Сједињеним Америчким Државама као империји Содоме. Вести у  којима се Запад представља као морално корумпиран, декадентан, лицемеран и као неко ко ургожава породичне вредности су честе у таблоидним медијима, а неретко се користе оштре и увредљиве речи.

„Бајден је потписао закон о легализацији истополних бракова на савезном нивоу. Сада у Сједињеним Америчким Државама концепт брака као заједнице између мушкарца и жене више не постоји. Обичним породицама неће бити лако у империји Содоме, у коју су се претвориле САД“, написао је Володин на свом Телеграм каналу.

Иако овај текст не представља лажну вест сам по себи, с обзиром на чињеницу да преноси изјаву државног званичника коју је поделио на својим друштвеним мрежама, ипак, овакве вести јесу проблематичне због тога што на некритички начин пружају увид у само једну страну дискурса и наратива који долазе од стране Русије или проруских актера. Истовремено, читаоци ових медија ускраћени су за коментаре и објаве које би понудиле гледиште друге стране и самим тим помогли да корисници добију целовитију и објективнију слику о дешавањима. Такође, тврдње, оптужбе, критике које долазе из ових вести најчешће нису поткрепљене доказима, нити упућују на изворе информација на основу којих су закључци изведени.

Он даље наставља и каже да су сва „сва њихова (САД) пропаганда, као и стварање додатних услова, усмерени на подршку истополним браковима“ и додаје статистичке податке без позивања на извор одакле су подаци преузети. „Током протеклих седам година њихов број у САД порастао је за скоро 2,5 пута. Операције промене пола су се повећале за 50 пута у протеклих 10 година. Пут који је изабрао Вашингтон ће недвосмислено довести до великих проблема у америчком друштву као и до дегенерације нације“.

Проблем код овакве вести јесте управо тај што преноси искључиво једну страну приче као што смо напоменули раније. Ово преношење вести није праћено објективном анализом аутора ни стављањем на увид било каквог објашњења датих изјава, или могућност да се чује друга страна. Не постоји реципроцитет, постоји могућност да се чује само проруски наратив без икаквог давања увида у то шта каже Запад.

Аутор: Jована Богосављевић