Анализа вести: „Без Руса (се) не може, или: Заповест Кристофера Хила“

Новембар 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Без Руса (се) не може, или: Заповест Кристофера Хила

https://lat.rt.rs/opinion/nikola-vrzic/64927-nikola-vrzic-bez-rusa-se-ne-moze-zapovest-kristofela-hila/

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров присуствовао је самиту Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), одржаном почетком децембра у Скопљу, која је током претходне године председавала ОЕБС-ом. Учешће Лаврова на овом форуму било је широко испраћено у проруски оријентисаним медијима у Србији, са главним наративом да је то доказ да се без Руса не може.

Колумниста руског државног медија у Србији Russia Today Балкан, Никола Врзић, пише да „Бугарска опет није пропустила прилику да буде оно што традиционално и јесте, дакле Бугарска“, алудирајући на то што су бугарске власти уцениле слетање Лаврова у Софију.

С обзиром да су од почетка рата у Украјини на снази европске санкције Русији, да из Москве слети у Скопље, Лавров је морао да добије дозволу држава чланица ЕУ да лети у њиховом ваздушном простору. Власти у Софији дозволиле су да авион са Лавровим прелети њену територију, али је захтевала да у авиону не буде портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова, која је као и шеф дипломатије на листи санкционисаних особа због руске агресије на Украјину. Тако да је авион са Лавровим ишао дужом трасом преко Турске и Грчке.

У тексту Николе Врзић, Северна Македонија представља се као земља која је „доживела кризу идентитета да би постала чланица НАТО-а“. Наводи се да је Скопље добило налог од својих „НАТО сувласника“ да руски шеф дипломатије Сергеј Лавров дође у Скопље, а да је Бугарска такође пратила налог НАТО-а да не дозволи прелет руског авиона.

Цитирајући депеше Викиликса у коме се описују поверљиви преговори између Русије и Бугарске о несуђеном гасоводу Јужни ток, јер је, како портал тврди, заменица бугарског министра енергетике „на сваких 15 минута излазила из сале са састанка са Русима да би преко мобилног јављала америчкој амбасади у Софији шта се догађа“.

„Поента је, наравно, управо то: ето колико су самостални сви ти разни Бугари у НАТО-у. И кад су на своју штету убијали Јужни ток, као и Северни, уосталом, и када су одлучивали да пусте па да не пусте а да ипак пусте Русе, све то чине, чине зато што морају да учине, јер им је тако речено; такав је поредак у њиховој НАТО породици, заснован на правилима, а једино

правило је, сећамо се оне епизоде са Слободаном Милошевићем, Вореном Кристофером и празним листом папира, да чланови те њихове породице у сваком тренутку морају да ураде све што се од њих тражи“, пише Врзић на порталу Russia Today.

Закључује се да је суштине да Русији није потребан ОЕБС, него је ОЕБС-у, којим командује Америка, потребна Русија. Аутор додаје да је доказ томе чињеница да ништа у свом понашању Русија није променила у међувремену, али да је свеједно до непожељне постала пожељна. „Наравно, нису изненада престали да је мрзе, него су се за ових годину дана уверили да не могу без ње“.

Иако анализирани текст РТ-а не садржи конкретне лажне вести, кроз читав текст доминирају познати наративи о лицемерству Запада. Иако је повод за текст присуство Лаврова на састанку ОЕБС-а, аутор кроз читав текст провлачи однос НАТО-а према Србији, бомбардовање 1999, како би потврдио тезу о лицемерном западу и добронамерној Русији.

За разлику од неких организација, попут Савета Европе који је фокусиран на људска права, Москва није напустила ОЕБС. С обзиром да се у овој организацији све одлуке доносе консензусом, није мало оних који верују да Русија покушава да саботира функционисање ове организације. Прошле године, Пољска је одбила да изда визе за чланове руске делегације, што је био разлог за то што Руси нису били представљени.

Као што је то објаснио и министар спољних послова Северне Македонија, Русија је као чланица била позвана, што је наставак поштовања правила организације. „Оно што радимо је настављање правила понашања наше организације тако да све државе чланице буду за столом, пошто је ова организација заснована на консензусу. А посебно с обзиром на то да је организација у изузетним временима када је само њено постојање доведено у питање, сматрали смо да је кључно да постигнемо консензус, посебно о оним стубовима који обезбеђују функционалност организације у будућности“, рекао је Османи.

Аутор: Софија Поповић