Анализа вести „Бабе, жабе, „Њујорк тајмс“, Вучић и Вељко Беливук. И наравно – Путин“

Мај 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Бабе, жабе, „Њујорк тајмс“, Вучић и Вељко Беливук. И наравно – Путин

https://lat.rt.rs/srbija-i-balkan/29733-njujork-tajms-tekst-o-vucicu-belivuku/

Портал руског државног медија на српском „Russia Today- Balkan“, који је забрањен у остатку Европе, стао је у прве „борбене редове“ за одбрану председника Србије, након што је у New York Times објављен чланак о повезаности Александра Вучића са криминалним кланом Вељка Беливука.  РТ Балкан се пита шта је повод, а шта циљ New York Times-u о председнику Србије и ухапшеном шефу крволочног криминалног клана.

Портал пише да су у тексту „буквално, помешане бабе и жабе“. Након препричавања текста америчког новинара Роберта Ф. Ворта, РТ Балкан износи повезаност Беливука са америчком службом ФБИ. Портал пише да је криминални клан Вељка Беливука ојачао у време министра полиције „који се својевремено позивао на амерички ФБИ као гаранта своје независност, док је разбијен тек након што је на то место коме New York Times спочитава да се „редовно жали на прогон етничких Срба у другим земљама Балкана“.

Даље руски портал наводи да је Вељко Беливук настао из сукоба два црногорска кокаинска клана – кавачког и шкаљарског, што New York Times „испушта из вида, и ни речју не спомиње“.

„А како нема организованог криминала без помоћи државе, јасно је да то није могло да се догоди без директне подршке власти Црне Горе. Која је чланица НАТО-а. И као таква под пуном контролом америчких обавештајних служби“, пише РТ Балкан. На овом месту РТ Балкан не наводи никакве доказе да је било која чланица НАТО-а под контролом америчких обавештајних служби.

Трећи „важан детаљ“ за који РТ Балкан наводи да је пропуштен у тексту New York Times-a је да се „афирмативно цитира ОЦЦРП, Пројекат за извештавање о организованом криминалу и корупцији… Али се не спомиње један занимљив детаљ, важан за разумевање овог објашњења – да ОЦЦРП сарађује са америчком Централном обавештајном агенцијом (ЦИА). Доказ да ЦИА управља ОЦЦРП-ем РТ Балкан види у транскрипту брифинга за новинаре, у ком се такве тврдње не спомињу.

Пројекат за пријављивање организованог криминала и корупције основан је 2006. године као конзорцијум истраживачких центара, медија и новинара који делују у источној Европи, Кавказу, Централној Азији и Централној Америци. То је једина стална истраживачка која се бави организованим криминалом и корупцијом. Своје приче објављују путем локалних медија. Уз сарадњу са том мрежом, српски истраживачки портал КРИК годинама уназад објављује различите приче које показују повезаност српских власти са криминалним клановима, као и са кланом Вељка Беливука. У тексту New York Times-a, аутор се позива на сазнања до којих је дошла ова мрежа.

У тексту РТ Балкан стаје у одбрану председника Србије Александра Вучића и уместо повезаности српских власти са Вељком Беливуком наводи да је клан био под контролом америчких служби,штопреко министра унутрашњих послова за време чијег мандата је клан нарастао, што кроз тврдње да је Црна Гора, одакле су чланови кавачког и шкаљарског клана, под контролом америчких служби.

Оно што у тексту РТ Балкан не спомиње је да је тадашњи министар унутрашњих послова, чије име РТ ни не наводи, а ради се о Небојши Стефановићу, био најближи сарадник српског председника и високи функционер владајуће Српске напредне странке (СНС). Такође, не наводи се ни чињеница да су кавачки и шкаљарски криминални кланови, из чијег обрачуна је настао Вељко Беливук као нови вођа и контролор тржишта кокаина у Србији. Оно што такође РТ не спомиње јесте да су се обрачуни два клана углавном дешавали у Србији, као и да Вељко Беливук нема никакве везе са Црном Гором.

На крају, уместо веза српског председника са организованим криминалом, РТ закључује да је Вучић мета америчком медију због ситуације на Косову и својих веза са Русијом. Сличне аргументе износио је и председник Србије коментаришући текст у New York Times-u. Вучић је рекао да такав текст не може да буде објављен тек тако, него да се зна ко о томе одлучује, додајући да је текст рађен из Србије и да је „аутор имао своје разлоге и потребе који се тичу Русије и Косова и Метохије“.

„Нисам нарочито фасциниран ни њиховим истраживањем, још мање сам фасциниран страхом који су хтели да ми утерају у кости и да водим рачуна како ћу да се понашам по питању Косова и Метохије и Русије у будућности. Они раде свој посао, ми свој посао. Одлично сам разумео поруку, схватио сам од кога долази, не можете то у New York Times-u да објавите тек онако, зна се ко о томе одлучује и коме сметам“, закључио је Вучић.

Аутор: Софија Поповић