Анализа вести “АМЕРИЧКИ ПОЛИТИЧАР ШОКИРАО СВЕ Нема шансе да Русија изгуби овај рат, нити да га Украјина и НАТО добију”

Јануар 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

АМЕРИЧКИ ПОЛИТИЧАР ШОКИРАО СВЕ Нема шансе да Русија изгуби овај рат, нити да га Украјина и НАТО добију

https://www.alo.rs/ukrajina/vesti/714168/americki-politicar-sokirao-sve-nema-sanse-da-rusija-izgubi-ovaj-rat-niti-da-ga-ukrajina-i-nato-dobiju/vest

У сусрет првој годишњици рата у Украјини један од заступљених наратива у српским медијима је да не постоје шансе да Украјина уз помоћ западних савезника (НАТО, ЕУ и САД) добије рат против Русије, која је нуклеарна сила. Један од чланака које спадају у овакав наратив је и чланак на порталу дневног листа Ало.рс, који преноси делове из ауторског текста америчког политичара Џефри Јанга, члана америчких Демократа који нема никакве функције у актуелној администрацији.

Ало преноси твит овог америчког политичара који је написао да Украјина и НАТО и даље одлучно грубе рат, а Русија још увек одлучно побеђује. „То је истина од почетка марта 2022. године до данас. Нема шансе да Русија изгуби овај рата, нити да га Украјина и НАТО добију“, сматра Јанг.

Портал овог дневног листа није улазио у детаље ауторског чланка и мишљења овог америчког политичара. Међутим, у тексту на који се Ало.рс позива Јанг коментарише вест о ослобађању града Соледара. Даље, он критикује тактику НАТО-а и украјинских снага подсећајући да су на почетку рата украјински контранапади укључивали неколико бригада, док су сада ангажовани на контранападу само мањи батаљони. Он сматра да су такви ангажмани узалудни и неефикасни тактички и оперативно.

Из чланка портала дневног листа Ало.рс не види се да споменути амерички политичар критикује тренутне акције Украјине, јер сматра да постоје ефикаснији начини за борбу против Русије, која најављује нове велике офанзиве а чији даљи потези нису познати. Џефри Јанг износи своју анализу војне ситуације у Украјини, са фокусом на тактику и стратегију обе стране и какав ефекат има ослобађање Соледара и Артемовска од стране руских снага на линије снадбевања снага Украјине.

Амерички политичар никако у свом тексту не тврди да је Русија знатно јача у сукобу, као што имплицира текст Ало.рс. Он само указује на тактичке проблеме одбране Украјине коју потенцијално могу искористити руске снаге.

У случају текста који је пренео портал Ало.рс не ради се о лажној вести, јер се текст позива на мишљење америчког политичара. Међутим, у тексту се манипулише чињеницама и ономе што је кључ споменутог ауторског текста, уз „кликбејт“ наслов који се уклапа у наратив да је Русија непобедива нуклеарна сила, веома присутан у српским медијима. Такође, портал не наводи да амерички политичар нема никакво својство у актуелној администрацији.