Анализа вести: „Амерички аналитичар: Западни медији криви за радикализацију и атентат на Фица“

Мај 2024.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Амерички аналитичар: Западни медији криви за радикализацију и атентат на Фица

https://lat.rt.rs/svet/90723-fico-atentat-slovacka-analiza/

Европску јавност је 15. маја потресла вест о покушају атентата на словачког премијера Роберта Фица. Роберт Фицо је тешко рањен у атентату који је на њега извршен у месту Хандлова, у близини главног града Братиславе, након састанка Владе Словачке. Фицо, који је формирао своју четврту коалициону владу крајем 2023. године и вратио се на власт након пет година, се нашао на мети седамдесетједногодишњег писца и бившег радника обезбеђења који му је из непосредне близине нанео прострелне ране.

Према званичним информацијама, словачки премијер налази у тешком, али стабилном стању. Атентатор је приведен и према судским документима потврђено је да је деловао сам и да никога није обавестио о својим намерама. Наводи се како се фундаментално није слагао са политикама нове Фицове владе, од одбијања војне помоћи Украјине, преко укидања тужилачких институција до прогона медија, те да је одлучио два дана пре атентата „да се освети влади за њене политике наносећи повреде премијеру.“

Роберт Фицо се због корака словачких власти у правцу учвршћивања контроле над медијима и притиска на независне правосудне институције налазио од раније на удару критика опозиције и ЕУ званичника, а посебну контроверзу су изазвали његови про-руски ставови и одлуке о обустављању помоћи Украјини. Ипак, управо су ту чињеницу поједини про-владини и про-руски медији у Србији искористили да, у анти-западном кључу, спекулишу о наводно „правим“ мотивима и разлозима који стоје иза атентата на Фица.

Илустративна је вест коју је објавио портал на српском језику руског државног медија Russia Today, а у којој се преноси анализа америчког коментатора под насловом „Западни медији криви за радикализацију и атентат на Фица.“ РТ преноси изјаву аналитичара Ендруа Корибка о томе да „када се лидер више пута клевета као издајнички проруски диктатор…ментално лабилни чланови друштва ће неизбежно бити под утицајем…до те мере да желе да их убију како би спасили земљу и узели правду у своје руке.“

Док се у тексту задржавају одређене инсинуације да атентатор потенцијално „није деловао сам јер је Фицо стварао веома моћне непријатеље широм света током свог последњег мандата,“ доминантни фокус је на томе да су „лажне вести“ које су пласирали западни медији и про-западни медији у Словачкој о Роберту Фицу и његовим политичким одлукама радикализовале људе. „Стрелац је сам себе убедио да је то легитиман облик протеста….(а његову) перцепцију су у потпуности обликовале лажне вести које су пласирали поједини медији,“ пише надаље РТ.

Указује се да „западни“ медији и невладине организације неће преузети одговорност за радикализацију опозиције у Словачкој, те да „сада подмукло манипулишу наводећи да су њихови претходни извештаји о Фицовој политици били фер и уравнотежени, али је реалност да су знали све време шта раде.“ Додатно, аналитичар закључује, правећи политичке паралеле, како „оно што су урадили Фицу је било исто оно што већ годинама раде Трампу…гурају најекстремније тврдње које изазивају страх о његовој политици у нади да ће некога радикализовати да га убије.“

Све јача поларизација постаје, чињенично, проблем политичког живота у Словачкој, међутим, према оценама домаћих експерата, владајуће политичке елите су те које нису способне да пошаљу сигнале дерадикализације. Сугерише се да владајуће партије Роберта Фица и његовог крајње десничарског коалиционог партнера су водећи генератори поларизације, због својих напада на цивилно друштво и независне медије, те неутемељеног оптуживања опозиције и промовисања дезинформација. Управо о томе илустративно сведоче изјаве бројних високих званичника након покушаја атентата на Фица, које отворено распирују тензије.

Аутор: Игор Миросављевић