LATINICA ENGLISH
 
 
 
„У служби преображаја Србије”
 
 

Мисија центра за међународне и безбедносне послове:

ISAC доприноси и служи преображају Србије на путу ка чланству у ЕУ и Евроатлантским институцијама, суочавајући се са изазовима који стоје пред нашом земљом и регионом, утичући на политику и доношење одлука кроз истраживања, предлоге деловања, политичке анализе и процене, као и специјалистичко образовање, са коначним циљем достизања напредније будућности за садашње и долазеће генерације.

 
 
 
КУРСЕВИ
 
КОНФЕРЕНЦИЈЕ И ПАНЕЛ ДИСКУСИЈЕ  
ВОДИЧИ  
ПРАЋЕЊЕ РУСКО - СРПСКИХ ОДНОСА  
ШКОЛЕ РЕФОРМИ СЕКТОРА БЕЗБЕДНОСТИ  
СЕМИНАРИ  
ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМИ ЗА МЛАДЕ  
Eukonvent


ISAC фонд је члан следећих мрежа:

ISN / International Relations and Security Network
The Partnership for Peace Consortium (PfPC) of Defense Academies and Security Studies Institutes
 
 

Глобална стратегија спољне и безбедносне политике Европске уније и западни Балкан

ISAC фонд има задовољство да најави своју предстојећу међународну конференцију која ćе се одржати 14. јула 2016. године под насловом "Глобална стратегија спољне и безбедносне политике Европске уније и западни Балкан".

У склопу вишегодишњег програма ISAC фонда, "ЗСБП и приступање Србије Европској унији", који подразумева активности информисања јавности и праћење поглавља 31 (Заједничка спољна, безбедносна и одбрамбена политика), ово је друга конференција о ЗСБП. Има за циљ да информише како доносиоце одлука, тако и медије о томе шта је ЗСБП ЕУ и која је садашња и будућа улога Србије у њеним оквирима.

Отварањем преговора о приступању ЕУ у 2013. години, Србија је започела завршну фазу процеса европских интеграција која води ка пуноправном чланству у Европској унији. Нека од поглавља, као што су 23, 24 и 35 се сматрају круцијалним за успех преговора. Међутим, као што смо видели у последње две године, поглавље 31 које се обично доживљава као техничко и лако за затворити, постаје нежељена препрека у случају Србије, због њеног специфичног положаја и стога постоји хитна потреба за непристрасним информисањем и дебатом о овој теми.

Прва ЗСБП конференција, која је означила почетак новог програма ISAC фонда, организована је у мају 2015. године, и постигла је велики успех, са учесницима високог нивоа, великим присуством у медијима и значајним утицајем на јавност. Овога пута посебан фокус ће бити на новој Глобалној стратегији ЕУ (која ће бити објављена до краја јуна 2016. године) и на утицају њеног садржаја на позиције и поступке држава Западног Балкана. Разговори ће се водити око ширих питања, на пример које ће географске области бити приоритет, како ће ЕУ постићи равнотежу између вредности и интереса, али и око питања везаних за регион, као што су где је место земаља кандидата, какву улогу могу имати у спровођењу стратегије, како саме земље кандидати виде усклађивање са ЗСБП, итд. Такође, драго нам је што можемо да кажемо да ће ово бити један од првих догађаја у Европи које ће се бавити новом Стратегијом након њеног објављивања.

Додатни значај ове конференције је да ће то бити први скуп на високом нивоу у периоду после избора у Србији који има за циљ да буде платформа за размену идеја и ставова пред новоформираном Владом.

Конференција "Глобална стратегија спољне и безбедносне политике Европске уније и западни Балкан"

У склопу свог вишегодишњег програма "ЗСБП и приступање Србије Европској унији", ISAC фонд 14. јула 2016. године, организује другу конференцију о ЗСБП са циљем да подигне свест о спољној и безбедносној политици ЕУ и испита садашњу и будућу улогу Србије у њеним оквирима. Овога пута, посебан фокус ће бити стављен на нову Глобалну стратегију ЕУ која је објављена крајем јуна и утицај њеног садржаја на позиције и поступке држава Западног Балкана. Овај догађај ће такође бити усмерен на ширење информација о различитим аспектима Стратегије: ЕУ и њеном суседству, кооперативном приступу ЕУ према глобалним изазовима, дефиницији интереса уграђених у вредности, и истраживању циља да постојеćе алате спољне политике учини кохерентнијим и ефикаснијим.

ISAC фонд са задовољством најављује да ће др Натали Точи, специјална саветница за Стратегију спољне и безбедносне политике Високе представнице ЕУ Федерике Могерини, и господин Дејвид Мекалистер, члан Европског парламента и известилац за Србију одржати уводна излагања.

28 May 2016


 
 
Обавештење, 28 Nov 2016
Закључци са друге ЗСБП коференције "Глобална стратегија спољне и безбедносне политике Европске уније и Западни Балкан", 04 Oct 2016
Нова збирка предлога практичних политика - Тренинг за младе лидере 2015/2016, 15 Sep 2016
Конференција "Глобална стратегија спољне и безбедносне политике Европске уније и западни Балкан", 13 Jul 2016
Пратите нас на друштвеним мрежама!, 11 Jul 2016
Састанак младих лидера са државним секретаром Министарства унутрашњих послова, 07 Jun 2016
Глобална стратегија спољне и безбедносне политике Европске уније и западни Балкан, 28 May 2016
Другa гoдишњa aнaлизa усaглaшaвaњa Србиje сa дeклaрaциjaмa, стaвoвимa и мeрaмa Eврoпскe униje, 08 Feb 2016
Водич кроз Светску трговинску организацију, 09 Dec 2015
Kонференцијa - Приступање Србије Светској трговинској органзацији и процес преговора са Европском унијом, 07 Dec 2015
Дискусије са ЗСБП конференције/2, 09 Nov 2015
Тренинг за младе лидере у области безбедносне политике, 30 Oct 2015
Дискусије са ЗСБП конференције, 06 Oct 2015
Напомена, 07 Sep 2015
Тренинг за младе лидере у области безбедносне политике, 23 Jul 2015
Нова студија практичне политике: Српско-румунски односи и статус Влашке националне мањине у Србији, 15 Jul 2015
#CFSPSerbia - Закључци са конференције, 10 Jul 2015
Украјинска криза - Погледи из Украјине, Немачке и Србије, 26 May 2015
Конференција "Заједничка спољна и безбедносна политика и приступање Србије Европској унији", 20 May 2015
Промоција Водича за поглавље 31 - Спољна и безбедносна политика, 12 May 2015
   
  Архива
  2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
 
         
   
     
Hit Counter